28.10.2014

Terveys ja terveet elämäntavat

Tänään olen miettynyt omaan terveyden tilaani vaikuttaneita syitä ja seurauksia. Ajatukset lähtivät aamuisesta "naamakirja" tuokiosta kun siellä fb-kavereihini kuuluva kunnan virkailija on jatkuvasti sairaslomilla tai työpäivänsä aikana jonkun terveyspalvelun vastaanotolla. Mietinkin miten työikäinen voi ollakin niin "sairas" kun kirjoittelusta ilmenee?

Ajatukset lähtivät kelaamaan kuinka tärkeätä ihmisen hyvinvoinnille ovatkaan terveet elämäntavat ja terveellinen ravinto. "Sitä olet mitä syöt" pitää todella paikkansa. Omalla kohdallani en voisi kuvitellakaan syöväni raskaita, rasvaisia lihoja ja juustoja, viinien kera, saan jo vatsanpuruja ajatuksestakin, saati sitten kun nauttisin niitä. Aterioihin tulee sisällyttää  runsaasti kasviksia ja marjoja, välttäen sokeria ja eläinrasvoja sekä valkoista viljaa. Omiin aterioihini eivät kuulu enään punaiset lihat eivätkä mitkään ns. roskaruuat. Melkeimpä olen jo ihan "kasvis-/kalansyöjä" , en tosiaankaan valmista itselleni enään liharuokia. Näin yhdenhengen taloudessa kasvissyöjäksi siirtyminen on ollut helppoa kun ei tarvitse ottaa huomioon muiden mielitekoja.

Ravinnon lisäksi hyvän terveyden ylläpitämiseksi tulee harrastaa ulkoilua ja liikuntaa riittävästi, yksilölliset rajoitukset huomioiden. Toisin sanoen ei mitään pakko suorittamista vaan liikuntaa josta pitää ja jonka parissa viihtyy ja nauttien siitä. Liikkumisen tulee olla säännöllistä ja päivittäistä, eikä pidä unohtaa rentoutusta, venytyksineen liikuntatuokion päätteeksi. Tämän kaiken kukkuraksi tulee huolehti riittävistä yöunista.

Perintötekijät tietenkin vaikuttavat terveydentilaamme mutta aika paljon voimme omilla valinnoilla vaikuttaa  siihen mikä on vointimme. Samoin vallitsevat elinolosuhteet ja työyhteisöt jossa vietämme suuren osan ajastamme, vaikuttavat terveyteemme. 

Kaiken kaikkiaan terveys on luojan lahja. Jos kaikkeen voisimme itse vaikuttaa ei meillä olisi sairauksia eikä vammoja lainkaan. Olenkin kiitollinen lapsuudestani isovanhemmilleni ja nuoruudestani omille vanhemmilleni; saamastani terveellisistä ravintotottumuksista, monipuolisista opetuksista tehdä fyysisestikin raskaita maatilan töitä sekä luonnonrikkaasta kasvuympäristöstä, eläimineen ja luontoelämyksineen.
Sen vuoksi työikäisenä eivät mitkään työtehtävät tuntuneet raskailta eivätkä epämiellyttäviltä kun oli tottunut tekemään raskaitakin hommia nuorena.

Nyt kun saan nauttia eläkkeelläkin vielä terveistä päivistä, kiitollisuuden tunne vaan kasvaa ja toivottavasti päiviä riittää elettäväksi vielä pitkään, on niin paljon asioita ja tehtäviä jotka haluaisin tehdä ja kokea.

Ei kommentteja: