15.10.2014

Talvikuivike kompostoriin


Biolanilta on tullut markkinoille uusi tuote; Talvikuivike lämpökompostoriin. Se on kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta valmistettu kuivike jota käytetään erityisesti kylmän vuodenajan kompostointiin. Sen  säännöllinen käyttö pitää kompostimassan ilmavana ja varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen. Sitä lisätään aina kun viedään talousjätettä kompostoriin. Biolan suosittelee käytettäväksi määräksi puolet biojätteen määrästä, siis aika paljon. 
Talvikuiviketta voi sekoittaa tuoreen biojätteen ja kuivikkeen kompostimassan pintakerrokseen ja lopuksi massan pinta peitetään kerroksella kuiviketta.

Aloitin talvikuivikkeen käytön heti kun sain kuivike pussit kaupasta kotiin. Saapas nähdä miten se toimii, pysyykö kompostori sulana pakkaskaudellakin? Aika sen näyttää.

Olen onnistunut kierrättämään tehokkaasti kaiken puutarha- ja talousjätteen hyötykäyttöön puutahani hyväksi, varmistaen näilläkin valinnoilla puutarhani kasveille hyvän kasvumahdollisuuden.
Otan kaiken puista ja pensaista tulevan materiaalinkin pienen jatkokäsittelyn jälkeen joko saunan vesipadan lämmitykseen polttopuiksi tai hakkeeksi puskaiden juurille.

Henkilökohtaisesti nään punaista kun omakotitaloista kärrätään vielä nykyäänkin oksia ja muuta puutarhajätettä lähimetsien maastoon ja samalla toisten ihmisten maille ilman lupaa. Luonnonpolkuja kuljeskellessani koirani kanssa olen törmäillyt yhtenään näihin "jätekasoihin" muuten niin kauniissa metsikössä. En ymmärrä tämänkaltaista toimintaa lainkaan vaikka kuinka yritän ajatella lähimmäiseni kannalta asiaa. Samassa ajassa kun pakkaa esim. puiden lehtiä säkkeihin ja vie ne matkan päähän jonkun metsään niin hoitasi jo omaakin puutarhakompostia omalla pihalla. 
Meitä "viherpeukaloitakin" löytyy joka lähtöön ????

Ei kommentteja: