23.10.2014

Kriinumi kukkii

Kriinumi on narsissikasvien sukua, johon kuuluu 180 lajia.  Se on sipulikasvi jonka yläosa jää mullan pinnalle. Mullanpinta tulee antaa aina kuivahtaa kastelujen välillä. Tämä kukkiva kaunottereni oli koko kesän ulkona, puolivarjoisessa paikassa, kastelin sitä tosiharvoin. Nostin sen sisätiloihin ensimmäisten pakkasennusteiden ilmaantuessa. Siinä vaiheessa huomasinkin ensimmäisen kukkanupun ja tänään tein havainnon toisesta nupusta.
Kukinnan jälkeen vien sen viileään kellaritilaan jossa on vähän valoakin. Lepokautena sitä ei kastella. Keväällä vaihdan mullan, tuon sen lämpimään ja  kesäksi vien pihalle, lehmuksen varjoon.
Tämä komea sipulikasvi on kotoisin Viipurista.  Kriinumit kuuluivat ennenvanhaan kartanoiden salien sisustukseen, harvemmin sitä nähdään enään nykykotien huonekasvina.
Ulkona puutarhakukat lopettelevat kukintaansa mutta keittiön ikkanalla kukoistavat orkideat ja pekuniat vielä upeasti.
Orkideoista nämä kaksi ovat mieleisiäni, väriensä takia. Väriltään ne sointuvat hyvin samalla ikkunalaudalla.

Pihalla kukkivat vielä Alastonimpi, krysanteemit ja isomaksaruoho. Tosin muutama esikkokin on ryhtynyt kukkimaan, ovat varmaan erehtyneet vuodenajasta, joka ei hauttaa yhtään, ovat viekistämässä ohikulkijoitakin ojanpenkkaalla kukkiessaan.

1 kommentti:

Tarina kirjoitti...

Ihanaa kukkaloistoa!
Kuulakkaita päiviä!