28.3.2013

Stevian ja Mustasilmäsusannan istutusta


Kevään ensimmäiset  taimet saapuivat. olin tilannut ne Kodin Kukat Oy .
Stevia on asterikasvien sukuun kuuluva monivuotinen ruohokasvi, joka kasvaa luonnostaan Etelä-Amerikassa. Kasvin historia juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse; esim. Guarani-intiaanit ovat käyttäneet steviaa yli 1500 vuoden ajan makeuttamaan lääke- ja teejuomia sekä monipuolisesti terveydenhoidossa mm. vatsavaivoihin, haavojen hoitoon ja suuhygieniaan. Kasvin toi länsimaiseen tietoisuuteen 1800-luvun lopulla M.S. Bertoni, joka kiinnostui kasvista kuultuaan huhun, että pieni palanen kasvin lehteä voisi makeuttaa kokonaisen kulhollisen mate-teetä.
Stevian monipuoliset ominaisuudet makeutusaineena ja parantavana yrttinä on huomattu vuosisatojen aikana, ja steviaa onkin käytetty aikojen saatossa mm. hoitamaan diabetesta, hiivatulehdusta, korkeaa verenpainetta ja iho-ongelmia. Stevian lehdillä on voimakas kyky hillitä makeanhimoa ja kasvi onkin ollut arvokas apu painonhallinnassa. 
Stevia on myös kaunis koristekasvi rehevän lehdistönsä ansiosta. Stevian kasvatus on helppoa ja onnistuu sekä avomaalla että ruukussa parvekkeella tai patiolla. Stevia viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla normaalissa, läpäisevässä puutarhamullassa tasaisessa kosteudessa. Stevian voi talvettaa sisätiloissa viileässä ja valoisassa paikassa. (teksti lainattu Kodin Kukat Oy)
Mustasilmäsusanna Kodin Kukat Oy , on yksivuotinen köynnöskasvi  joka viihtyy aurinkoisessa/puolivarjoisassa paikassa ja tasaisen kosteassa maassa tai amppelissa.

Kaikkiaan 8 tainta ja mahtuivat pieneen laatikkoon :) (huom. tulitikkuaski vieressä)

Taimet olivat pakattu pieniin " lokeroruukkuihin".
Laitoin ne vesiastiaan juomaan, olivathan matkustaessaan kuivuneet ja janoisia.
Stevian latvat olivat osin kai saaneet kylmää, joten leikkelin nuutuneet ja mustuneet latvat pois, koska lehtien tyvissä oli pienet kasvunalut niin oletan niiden selviävän matkan rasituksesta päästyään taas valoon ja lämpöön.
Lähetyksen mukana oli myöskin hyvä kasvatusohjeet joiden avulla kaikki "meikäläiset", alias "puuhastelijatkin" selviävät  ja onnistuvat kasvattamaan rehevän ja viihtyisän pihan ja kasvimaan.


2 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

wow postiljooni toi tulevan kesän kukkaloistoa.
Iloista Pääsiäistä!

Irene kirjoitti...

Sain samanlaisen satsin tällä viikolla. Minulla odottavat vielä noissa pikkuisissa matkustuslaatikoissa, koska multa loppui. Yritän pitää niitä hengissä ja kastella ja nostella aurinkoon tiistaihin saakka, kun pääsen kaupoille.