13.10.2012

Toimeentulotuki

Ei voi olla totta, että Nurmijärven kunnassa oletetaan nuoren työttömän henkilön maksavan vuokran omavastuuosuuden perustoimeentuloturvasta. Toisin sanoen ; nuorelle myönnetään toimeentulotukea vähän yli 400 euroa/kk, josta hän joutuu maksamaan noin kaksisataa euroa asunnon vuokraa, jäljelle jää  runsaat kaksisataa ruokaan, vaateostoihin ja muuhun elämiseen. Eihän sillä voi tulla toimeen kukaan. Mistähän tästä onkaan kysymys , herää epäilykset ????!!!!

Onneksi nuoret olivat menneet sosiaalivirkailijan tapaamiseen kaksin eli asianosainen pyysi ystävänsä mukaan, turvaksi, ja hyvä olikin, koska tuen hakija oli aivan järkyttynyt saamastaan kohtelusta.

Ei voi olla totta, virkailija ei kuunnellut asiakastaan tippakaan ja mm.  leikitteli useilla silmälaseillaan, luokitteli ensinäkemällään asiakkaansa ; ai sinä olet "niitä tyttöjä" ja kun nuoret kyselivät neuvoja , virkailija hoki vaan "en kommentoi".
Kuuntelin nuorten kertomaa tilanneselvitystä, järkyttyen, miten on mahdollista että nykypäivänä on sosiaalivirastossa näin ammattitaidoton ihminen.

Itse olen saanut koulutuksen nuorten tukihenkilöksi ja toimin oman työn ohella tukihenkilönä ja nuorten rikoksentekijöiden valvojana. Joskus 80-luvulla törmättiin  epäasiallisiin ja asenteellisiin soskin täteihin mutta heidän kanssaan ei ollutkaan silloin pakko asioida, nykyään on ennakkoon määrätty virkailija kunkin taajaman
asiakkaille.

Tuen hakija on pitkän prosessin läpikäynyt ja voimaantunut hallitsemaan omaa elämäänsä jo kohtalaisen hyvin.  Että kokemusta on.... mutta ei koskaan ennen saanut näin huonoa kohtelua ja kaiken lisäksi aiheetta, syy ongelmaan on ihan muualla.....

Tosin mielessä käväisi kyllä epäilys ongelmasta kun jouduin maksamaan hänen vuokrarästejään 600 euron edestä, mutta en omasta surustani jaksanut edes ajatella asiaa sen kummemmin.

Nyt havahduin, kiukustuin ja katsoin netistä miten asian pitäisi olla. En ole tosiaan
itse joutunut onneksi toimeentulotukea hakemaan kun sain olla työssä koko työikäni, eläkkeelle asti.

Niinpä tein kyselyn tilanteesta sähköpostilla suoraan tukipäätöksiä tekevälle virkailijalle. Niin ja tietysti naamakirjaan piti laittaa linkki ja hiukan purnausta.
Saahan nähdä miten tämä asia ratkaistaan, palaan tähän uudelleen ensiviikolla.

Kopioin alla olevan tekstin STM sivuilta.


Toimeentulotuki  ( STM 1.1.2012)


Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Tuki on tarveharkintaista, ja sitä myönnetään yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Tuki lasketaan asiakkaan välttämättömien menojen mukaan.

Tukea maksetaan se määrä, jolla asiakkaan tukeen oikeuttavat menot ylittävät hänen tulonsa ja varansa.

Sosiaali- ja terveysministeriö vasta toimeentulotuen lainsäädännön valmistelusta ja kehittämisestä.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan strategiassa ja hallitusohjelmassa painotetaan, että
kaikkein heikoimmassa asemassa olevien taloudellista toimeentuloa parannetaan
toimeentulotuen, siihen kytkeytyvien kunnallisten palvelujen ja työllistämispalvelujen on muodostettava eheä kokonaisuus
harkinnanvaraista toimeentulotukea kehitetään ennaltaehkäisevän sosiaalityön välineenä
toimeentulotukiohjeita tarkennetaan niin, että otetaan erityisesti huomioon yli sukupolvien ulottuva köyhyys ja syrjäytymisen ehkäisy
asianmukaisen tuen ja avun saamisen varmistamiseksi toimeentulotuen hakijan tulee saada sosiaalityön ammattihenkilön apua
vähennetään edelleen toimeentuloturvaetuuksien hakemiseen ja maksatukseen liittyvää byrokratiaa, ja varmistetaan työttömyysturvan ja toimeentulotuen käsittelytakuun toimivuus

Toimeentulotuen muodot

Toimeentulotuki muodostuu
perustoimeentulotuesta
täydentävästä toimeentulotuesta ja
ehkäisevästä toimeentulotuesta.



Perus-
toimeentulotuki

Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on perustoimeentulotuen pohja. Täysi perusosa on vuonna 2012 yksin asuvalla 461,05 euroakuukaudessa.

Toimeentulotuki 1.1.2012 lukien (Kuntainfo 7a/2011)

Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:
ravintomenot
vaatemenot
vähäiset terveydenhuoltomenot
henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
paikallisliikenteen maksut
lehtitilaukset
televisiolupa
puhelimen käyttö
harrastus- ja virkistystoiminta.

Perusosan lisäksi perustoimeentulotukea annetaan asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, vesimaksuun, lämmitykseen, sähkölaskuun ja kotivakuutusmaksuun sekä vähäistä suurempiin terveydenhuollon menoihin.


Täydentävä toimeentulotuki

Täydentävään toimeentulotukeen sisältyvät erityismenot, joita ovat
lasten päivähoitomenot
ylimääräiset asumismenot (esimerkiksi muuttokustannukset)
erityisistä tarpeista tai olosuhteista aiheutuvat menot (esimerkiksi pitkäaikaisesta toimeentulotuen saamisesta ja pitkäaikaisesta tai vaikeasta sairaudesta aiheutuvat menot sekä lasten harrastusmenot)



Ehkäisevä
toimeentulotuki

Kunnat myöntävät lisäksi ehkäisevää toimeentulotukea, jonka perusteista ne päättävät itse. Sen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen omatoimista suoriutumista ja ehkäistä syrjäytymistä.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

2 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Onpa ihana, että jaksat olla nuorten tukena! Kyllä se on totta, että sos.toimessa työskentelee ihmisiä, joiden olisi parasta olla töissä vaikkapa kaatopaikalla...ehkä he siellä eivät aiheuttaisi niin paljon vahinkoa.
Nuoret ovat tulevia aikuisia!
Tuet on tarkoitettu myöskin nuotrten avuksi!
Itse olen "ajanut" muutaman nuoren apuna asioita eteenpäin, on mutkikasta ja aikaa vievää puuhaa!
*nostaa hattua*
Kiitos kun toit asian, tärkeän asian esiin!
Mukavaa viikonloppua, silti!
Halaus!
tuksu

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä ymmärtäisin tuosta että se asumiskulut lasketaan tosiaan tuohon perustoimeentuloon. Eli sillä rahalla pitää itse maksaa se asumisen osuus. En ole itse koskaan hakenut toimeentulotukea, joten en tosiaan tiedä miten tuo sitten on. Täytyy seurata miten tässä käy jos sitten viitsit kertoa miten asia ratkesi. Hyvää viikonloppua!

Satu