14.10.2012

Syksyisiä puuhasteluja pihalla

Aloitin joka talvisen pikkulintujen ruokinnan, asettaen laudat ja talipallot tarjolle. Lintuja saapui aterioille runsain määrin ja tinttien/pikkuvarpusten siritys oli ihanaa ääntä korvilleni, aivan kun ne olisivat kiittäneet saamastaan ruuasta.
Bambuinen tuulikello vaatikin pientä korjailua ennen talvisäilöön vientiä. "Urkupillit" olivat hiukan halkeilleet ja narut vaativat myöskin uusimista.
Halkeamiin laitoin kosteudenkin kestävää puuliimaa.
Lämpökompostorin  sisällön siirto puutarhakompostiin on myöskin näitä joka syksyisiä puuhiani. Poistin taas korttikärryllisen massaa kompostorin alaosasta ja piiloitin sen "melkein kypsään" kompostiin jatkomuhimaan.
On se vuodenaika että täytyy miettiä nuorten hedelmä- ja koristepuiden suojaukset myyriltä ja rusakoilta. Laitoin vain runkosuojat, suojaverkot rakentelen puiden ympärille kun syksy on vähän edennyt.
Kaunis vaaleanpunainen  lummekin sai siirtyä kellariin, vesiastiassaan. Saa nähdä miten se talvehtii ns. kuivalla maalla. Suunnittelen sen vientiä mökkirantaan.
Maljaköynnös ei oikein kukkinutkaan tänäkesänä, jospa sekin piti välivuoden.
Vein kuitenkin sen ruukussa kellarivarastoon, talvehtimaan ja keräämään voimia ensi kesän kukintaa ajatellen.

Puutarhakalusteet olen puhdistanut ja varastoinut ne ns, saunakamariin. Puiset kalusteet ovatkin säilyneet kohta kolme vuosikymmentä, lahoamatta, ehkä juuri huolellisen huollon vuoksi. Kalusteet ovat ystävän tekemät ja siksi ehkä teollisesti valmistettuja vahvempaa tekoakin ja juuri siksi on tullut ne huolella hoidettuakin.

Kaikki nämä minun puuhasteluni ovatkin jokavuotisia hommeleita, mutta erittäin tärkeitä sellaisia. Maalaistalon tyttärenä se on niin verissä että valmistelee puutarhaa talviunille, suunnittelee ensikesän kasvimaata ja sen kylvöksiä, huoltaa puutarhatyökalut ja varastoi ne. 

Syksyn viimeisiä pihapuuhasteluja on lehtien haravointi, jonka aloitan sitten kun suurin osa lehdistä ovat varisseet, nyt on osa vielä aivan vihreänä. Aistin luonnosta että tulee pitkä ja lämmin syksy, katsotaan toteutuuko se!!!??? 

1 kommentti:

Irene kirjoitti...

Sinä olet jo aloitellut lintujen ruokinnan. Meillä näkyy tinttejä hyppelevän tuossa terassilla. Olisiko jo nälkä niillä?
Minusta tuntuu myös, että on tulossa pitkä ja lämmin syksy. Vai lieneekö toiveajattelua?!