30.9.2012

Koiranhammas, amaryllis, pasuunakukka, lukinlilja ja kriinumi

Ensi keväänä saan  nauttia omalla pihallanikin kauniiden Koiranhammas liljojen kukista. Istutin eilen 3 sipulia multavaan, läpäisevään maahan, siitä on hyvä alkaa, toivottavasti lisääntyvätkin runsaasti. On sen kukat niin hellyttävän ja keväisen kauniit.
Lauantaina oli vaihteeksi poutasää niin mieli teki pihahommiin, muistinkin amarylliksen sipulit, jotka saivat olla kesälomalla lehmuksen alla, vein ne keittiön alakaappiin, joka on viileähkö, miettimään; kukinko vai en !
Oli aika nostaa myöskin Pasuunakukka talvisäilöön, kellaritiloihin. Kaivoin lapiolla ylös koko juuriston multapaakkuineen  ja istutin isoon muoviämpäriin, sillekin on varmaan hyvä "talviasunto" kellarissa.
Lukinliljankin lehdet olivat osittai kellastuneita ja kuihtuneita, ruukku mahtui hyvin kottikärryn kuormaan ja kellariin, viileään tilaan viettämään lepoaikaansa.
Vielä kuormaan mahtuu pari Kriinumiruukkua, kärryllinen kasveja valmiina kuormassa ja kärrättäväksi kellariin, nauttimaan lepotilastaan.

Nämä kaikki "alakerran asukkaat" pitävät lepotilan viileydestä ja tahtovat vain hiukan kosteutta talven aikana.

Olenkin entisen puutyöverstaan siivonnut puunpölystä ja palikoista niin että sain runsaasti lisätilaa kukilleni. Siellä on sementtilattia ja vesipiste altaineen ihan vieressä. Lämpötila noin +5 - +15 välillä, talvesta riippuen, lämpötilankin voi säätää kukille suotuisaksi lämmittimen avulla, talvehtiville suotuisaksi.

Ehdin vielä ennen sadekuuroa avata haravointikauden, rapsuttamalla saunapolun lehmuksen lehdistä ja seuraavaksi sytytän tulet saunapadan ja -kiukaan alle.
On lauantai ja entisajan saunapäivä.

1 kommentti:

Irene kirjoitti...

Koiranhampaat ovat yllättävän suuria ja näyttäviä kasveja. Tykästyin niihin, kun pari vuotta sityten hankin muutaman keltaisen yksilön. Pärjäävät varjossakin.
Enkelipasuunani ei ole vielä kukkinut. Saa nähdä alkaako työntää kukkia vasta sisäännoston jälkeen.
Amaryllikseni ovat kaikki jääneet kesäksikin pimeään kaappiin. Voiko niille enää tehdä mitään uusien kukkien toivossa?