13.12.2010

Räätälöity ratkaisu, Seppo Jokinen

Seppo Jokinen - Räätälöity ratkaisu

Karisto 2010, 301 s.

Kirjailijan nimi on Seppo Jokinen, sankarin nimi on Sakari Koskinen ja tapahtumaympäristö on Tampere. Voiko enää varmempaa suomalaista, härmäläistä pohjaa dekkarille toivoa?

Jokisen toistakymmentä komisario Koskinen -rikosromaania ovat saaneet vankan lukijakunnan. Niistä on muokattu huippusuosittu näytelmä tamperelaiseen teatteriin, ja kaupunki on avannut Koskisen raitiksi nimetyn reitin ihailijoitten kulkea, samaan tapaan kuin Helsingissä voi katsella komisario Palmun tutkimusten tapahtumapaikkoja.

Miksi kertomukset komisario Koskisesta ovat niin suosittuja? Ne täyttävät hyvin muutaman kotimaisen rikos- ja jännityskertomuksen perusvaatimuksen: Ne voisivat olla totta. Niiden uhrit ja rikosten tekijät ovat tavallisia suomalaisia ihmisiä.

Rikostutkijat ovat aitoja suomalaisia poliiseja, joilla on tavallisten kansalaisten ominaisuudet, vahvuudet ja ongelmat. Tapahtumat sijoittuvat lukijoille tuttuun ympäristöön. Kertomusten henkilöt puhuvat samaa kieltä kuin lukijat.

Eikä uusi komisario Koskinen-romaani koskaan poikkea liikaa edellisistä. On siis aina turvallista aloittaa lukeminen.

Räätälöity ratkaisu käsittelee kahta pääteemaa. Toinen on kahden suunnittelufirman pyörittäjän hyvin menestyneen yrityksen suurisuuntainen huijausyritys, johon nämä liikemiehet uskovat saaneensa Tampereen kaupungin virkamiehet mukaan. Tampereen tulevaisuus ratkaistaisiin rakentamalla vallankumouksellinen ilmarata yli kaupungin.

Tämä loistoidean valmistelussa on hiukan matkusteltu tutustumassa maailmalla tehtyihin ratkaisuihin. Taas pitäisi lähteä, mutta jostakin on vuotanut tietoja medialle.

Toinen aihe on joutilaitten nuorten miesten vanhuksiin kohdistama kyttäys ja pankkikorttien anastaminen heiltä. Joitakin tilejä on tyhjennetty urkitun tunnusluvun avulla. Yksi nuori löydetään surmattuna keskustasta radan varrelta. Miksi hänet on tapettu? Kuka sen on tehnyt?

Koskinen tulee töihin sairaslomalta. Kun diagnoosi on ollut masennus, hän arastelee organisaatiossa ehkä tunnettavaa epäluuloa.

Jokinen kuvaa taitavasti Koskisen tuntemuksia perinteisesti testosteronipitoisessa yhteisössä, jossa onneksi on myös naispuolisia työkumppaneita. Hän käyttää paljon vuoropuhelua, joka tuntuu aidolta manselaispoliisien keskustelulta.

Konsulttien kuvaus on viritetty sellaiselle tasolle, että sen toivoisi olevan liioittelua. Mutta mistä sen tietää, mitä kaikkea budjettiarkkujen päällä istuville virkamiehille syötetään niin pitkään kun suut aukeavat.

Seppo Jokisen uusin romaani on vankkaa ammattimiehen työtä. Se tutkii tärkeitä kysymyksiä uskottavalla ja luotettavalla tavalla, ja kertoo kaiken rikkaalla, konstailemattomalla arkikielellä.

Ei kommentteja: