11.9.2011

Lämpökompostorin tyhjennys puutarhakompostiin.

Tässä ovat rinnakkain puutarhakompostit, vasemmanpuoleiseen on tyhjennetty lämpökompostista kottikärryllinen palanutta keittiöjätettä ja peitetty tienpientareilta niitetyillä ruohoilla. Oikealla on viime kesänä kerätty komposti jonka päälle on isutettu koristekurpitsan taimet jotka ovat itse kasvatetut siemenistä. Kurpitsa sadosta tulee tänä kesänä hyvä, tappajaetanat eivät ole päässeet syömään kukkia eikä hedelmiäkään .

Taas minulle sattui sama moka , jo monennen kerran.... teen puutarhatöitä ja huomaan tehtyäni että unohdin kuvata työni vaiheita.... niin kävi nytkin, otin kuvat sitten vasta kun homma oli tehty. Siistiä on kompostorin sisälläkin. Laitoin alakautta kuivia lehmuksen lehtiä ja sitten pudotin massan alas ja kylvin puuhaketta päälle, samalla siivoilin seinämät bhakkeella ja vanhalla hanskalla jonka heitin roskiin.
Massaa ehtii kerääntyä vielä ennen pakkasia tuohon välipuuhun astikka, niin se ei jäädy talvellakaan, ilmastointisäätimen laitoin kaikkein pienemmälle, se riittää kylmänä kautena ihan hyvin.
Lämpökompostorin sisältö jatkaa maatumista puutarhakompostissa ja samalla elävöittää koko jätekasan palamisvaihetta. Mistä tietää koska pitää tyhjennys tehdä ? Varma merkki on kun lämpötila ei nouse vaikka sitä möyhii ja lisää haketta, heti kun on ottanut pohjalla olevan massan pois ja tekee edellä kertomani konstit niin eikös vaan lämpö nouse.....

Tyhjennän lämpökompostorin kaksi kertaa vuodessa ja puutarhakomposteja on tontillani käytössä vain kaksi, sillä pärjää aivan hyvin. Keväällä komposti on "kypsää" multaa ja levittelen sen kukkapenkeille ja kasvimaalle.

Ei kommentteja: