21.11.2010

AIDA

Marja Leena Virtanen - Aida

11.11.2010 00:01

TEPPO KULMALA

MARJA LEENA VIRTANEN

Aida

Tammi 2010, 264 s.
Loimaalainen esikoiskirjailija Marja Leena Virtanen on laatinut repliikkejä suosivan tasaisen perheromaanin. Motiivit liikkuvat nykytyypillisessä arjessa, haaleasti ja sujuvasti.

Polttopisteessä on keski-ikäinen Irene, jolla riittää huolehdittavaa moneen suuntaan. Kirjan nimihenkilö, Irenen lapsenlapsi, syntyy keskosena ja hänen vaikeahko kehitystiensä on kerronnan yksi kaari. Lisäksi kuvataan Irenen rutiinien ja uskottomuuden välimailla seilailevaa suhdetta aviomieheen ja muihin lähi-ihmisiin.

Tilanteet seuraavat toisiaan kuin perhesarjassa. Työt, harrastukset ja kontaktit menevät sen verran solmuun, että polveilua on tarpeeksi, vaikka juonen ainekset huutavat enemmän jännitettä.

Irenen ongelmiin kuuluvat Aida-tytön, tämän vanhempien ja oman avioliiton ohessa sairas ja kiukuttelevaksi lapseksi heittäytyvä vanha äiti ja toisaalla lesbosuhteessa elävä toinen tytär.

Kerronta etenee monin pienin tapahtumasäröin eikä kovin kiinnostavasti. Varsinkin ikääntymiseen liittyvien tunneprosessien kuvauksena romaani silti tuntuu eletyltä ja todenmakuiselta. Vuorovaikutustilanteissa on tyypillistä, että juuri perhehuolet tekevät perhettä läheiseksi.

Ei kommentteja: