4.6.2017

Kivimuurille Herttavuorenkilpiä

Vuorenkilpi on kasvuolosuhteistaan vaatimaton mutta kukkiessaan kaunis perenna.  Sitä kasvaa itäaasiassa aivan luonnonvaraisena.  Sen lehdetkin ovat kiiltävän kauniita, ikivihreitä ja hyvin maata peittäviä. 
Valitsin perennoista juuri vuorenkilven, miettiessäni matalan kivikkomuurin päälle uutta kasvia, sen vaatimattomuuden ja kauniin kukinnon vuoksi.
Vuosi sitten kivikon kukkaryhmä näytti melko surkealta, heinää oli kasvanut runsaasti, enkä saanut sitä kitkemällä hallintaan. Muutama vuosi sitten nostin perennat ylös maasta, puhdistin juuriston heinistä ja istutin perennat uudelleen mutta tulos oli seuraavina vuosina vaan hullumpi, heinät lisääntyivät ja sammalleimut vähenivät.
Tein radikaalin päätöksen tuhota tehokkaasti koko ryhmä ja uudet kasvit tilalle. Peitin alueen pressulla ja jätin "heinät hautumaan" vuodeksi....
seuraavana keväänä tulos oli ylläolevan näköinen; kaikki kuolleet.....
oli helppo kääntä pinta talikolla ja postaa lakastuneet heinät, kivikkokukat ja juuristot kompostin ruuaksi. Hiukan tuhkaa ja biolannoitetta multaan, niin istutus sai alkaa.
Pienet sirpakat taimet "melkein rivissä", on istutettu.
Pelastin vain muutaman alun vanhoista sammalleimusta, istuttaen ne ihan kivien päälle, että kitkeminen on helpompaa ja heinät pysyvät hallinnassa.
 kivien väleihin muutama mehitähti...
 pieni suikeroalpikin ponnistaa kivenraosta...
 kivimuurin juurelle harmaata ja purppuraa....
Tämän kevään "muutosprojekti" on valmis.

Viime viikolla on saatu rajut raekuurot niskaamme, sää on ollut poikkeuksellisen kylmää ja kaikki kasvu on ainakin kolme viikkoa myöhässä. Papuja ja herneitä ei ole vielä voinut kylvää kasvimaalle, eikä ahkeraliisojakaan ole voinut vielä istuttaa pohjoisrappuselle. kylmyyden takia.

Kevät on kuitenkin kevät ja pukeutua voi aina säiden mukaan. Itse olen ollut pihahommissa päivittäin koska puuhastelut eivät minun pihallani lopu tekemällä. Nautin vaan niin suuresti ulkohommista ja käsillä tekemisestä etten pysy sisähommissa muulloin kuin syksyn ja talven pimeinä aikoina.

Ei kommentteja: