28.5.2017

Japaninmagnolia Vanha rouva


Magnolia kobus 'Vanha rouva' kukkii Peter Tigerstedtin syntymäkodin pihalla
Vihdoinkin rohkenin hankkia omaan pihaani magnolian. Olen hiukan epäröinyt sen talven kestävyyttä ja siirtänyt päätöstäni aina vuodella eteenpäin, miettien entäs jos talvipakkaset palelluttavat se jo eka vuonna ja taimen hankinta menee hukkaan. 

Vanha rouva on selvinyt talvien tuiverruksissa  jo 50 vuotta, Mustilan kartanon pihapiirissä, joten huoleni on varmaan aiheetonta.
Tein tilauksen Mustilan verkkokaupasta ja Matkahuollon kotiinkuljetuksella. Taimen toimitus oli yllättävän nopeaa ja vaivatonta, jo parin päivän kuluttua lähetys oli pihallani.
Kasvi oli hyvin pakattu, sopivan kostea, eika pienintäkään kuljetusvauriota. Lähetyksen mukana ollut hauska kirje ilahdutti vielä tuplasti pakkauksen avaajan 😊
Vanhalla rouvalla hyvät juuret
Olin jo etukäteen valmistellut istutusta, kaivamalla reilunkokoisen kuopan. Sekoitin istutumullaksi kompostimultaa ja turvetta, kastelin paikan reilusti etukäteen, täyttämällä kuopan vedellä. 
Vanha rouva "istahti" kunniapaikalleen ja sai reilusti hyvää multaa ympärilleen. 

Valitsin istutus paikaksi tuulensuojaisen, aurinkoisen ja keskiravinteisen paikan. Nurmikko on hiukan viettävä, joten mullan pinta täytynee ennen talven tuloa tarkistaa ettei  kasvi jää "kuopalle", eikä sen vuoksi kerää ylimääräistä vettä jäätymään, Tosin maa on humus voittoinen ja vettä läpäisevää, ei siis savimaata. Paikka on "etupihalla" , ei kuitenkaan  sen juurilla kuljeskella eikä sen lähelle tule talvella katolta leikä kolattua lunta.
Magnolia vaatii tasakostean kasvupaikan joten sen pitäisi viihtyä senkin puolesta pihallani, voinhan antaa kuivina kesinä sille hiukan syväkastelua, "kastelutikullani". 
Kasvu olosuhteiden pitäisi olla tälle koristepensaiden "kuningattarelle" otollinen. 

Istutus  ajankohta on Vanhalle rouvalle juhlavuosi, täytinhän itse 75 vuotta ja Suomi juhlii itsenäisyyden 100-vuotista taivaltaan,  sekä  kansan rakastama Manu-presidenttimme siirtyi keskuudestamme taivaallisiin puutarhoihin.
Ei kommentteja: