9.12.2015

75-vuotis- onnittelukäynti ystävän luona


Pitkäaikainen ystäväni täyttää ensiviikolla 75 vuotta, päätin käväistä jo etukäteen onnittelemassa, kun hänet hyvin tuntien , merkkipäivänä  hän tekee "häviämistempun" ja voi reissullaan olla koko ensi viikon. 

Onnistuimme Suvin kanssa yllättämään hänet positiivisesti. Veimme Amarylliksen onnittelukukkana joka toimii samalla joutervehdyksenä kun kukinta jatkuu oletetavasti ensi vuoden puolelle. kukalla oli tulossa myöskin pari kukkavanaa nuppuineen. Tiesin vanhastaan että amaryllis on hänen lempikukkansa.

Koko iltapäivä  hurahti kuulumisten päivityksessä ja vanhoja hyviä aikoja muistellessa, olemmehan entiset työtoveritkin 80-luvulta. Mukavaa huomioida hänen hyvä yleiskuntonsa ja viihtyvänsä edelleen omassa pienessä mökissään metsän reunassa. 

Meillä on paljon yhteistä; ammatit, lapsuus, elämän asenne, harrastukset ja mieliruuat. Päiväkahvipöydässä oli nytkin mm. paistettuja muikkuja, maukkaita uunituoreita sämpylöitä , aah niin hyviä. Emme ilmoitellet tulostamme ja meillä on periaatteena että talo elää tavallaan ja vieraat kulkee ajallaan. Eli tarjotaan sitä mitä omakin perhe sillä hetkellä syö. 
Olemme myöskin jonkin asteen erakkoja ja yksineläjiä mutta emme ole yksinäisiä. Meillä on vain muutama tosi hyvä ystävä ja tietysti jälkikasvumme, ettemme ole päivääkään yksin.

Ystävä esitteli merkkipäivän johdosta tullutta postiaan, oli seurakunnan kutsu syntymäpäivä juhlaan seurakuntakeskukseen ja kunnan kirje joka sisälsi täytettävän kyselylomakkeen jolla kartoitetaan asiakkaan elämän ja terveyden tilannetta niiltä jotka eivät vielä ole kunnan koti- ja tukipalveluiden piirissä. Kartoitus tehdään 75-100 vuotiaille ikäihmisille, viiden vuoden välein. Positiivista oli huomata kirjessä myöskin kunnan "Palveluopas ikäihmisille", mielestäni tässä tapauksessa oli hyvä saada opas kotiin postissa koska hän ei ole kirjaston asiakas eikä varmaan huomaa pyytää opasta apteekistakaan.

Meillä on ollut myöskin sama omalääkäri - Tuuli. Ystäväni  oli käynyt taas jokavuotisissa labrakokeissa ja lääkärin tarkastuksessa. Tuuli tohtorimme on opiskelemassa ja hänellä on sijainen joten sain  kuulla tuorekseltaan totuuden "sijais-tohtorimme" toiminnasta. Ystäväni on ollut aina oman terveysasemamme  palveluihin ja lääkäreihin  tyytyväinen mutta viime käyntiin hän on erittäin tyytymätön ja pettynyt. Täytyy toivoa että pysyy terveenä siihen asti kun oikea omalääkäri palaa taas "sorvin ääreen".

Ihmeen hyvin lapsenlapseni Suvi kesti meidän "pälpätystä" ja lupaili tulla vieläuudestaankin kanssani paremmalla ajalla että voidaan "povauttaakin", nyt ei siihen jäänyt aikaa. Mennään käymään kun joulun ajan pyhät on lusittu ja koittavat pitkät arkiviikot.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Juur kyseisellä sijaisella kävin minäkin, ja olen tosi pettynyt....
Nimim. Katkera joka ei päässyt mukaan kyläilemään.. :)