26.11.2016

Hyggeilyä vaiko kotoilua

 
Kynttilät ja jouluvalot on sytytetty luomaan tunnelmallista valoa tähän marraskuun hämärään, niin kylille kuin koteihinkin. Huomennahan on ensimmäinen adventti ja tästä se varsinainen joulun odotus alkaa meille itsekullekin, uskonnosta tai kansalaisuudesta riippumatta.
Omakin pihani sai tänä vuonna taas valopuun tuomaan lisävalaistusta ja ikkunoille virittelin palamaan perinteiset sähkökyntteliköt. Tuikkuja ja kynttilöitä olen poltellut alku syksystä lähtien koska nautin elävästä liekeistä ja tulen loimuista.

Parhaillaan mediassa puhutaan vieraskielisellä nimellä niin tutusta asiasta kuin; kotoilu, jota sanotaan tanskalaisittain hyggeilyksi. Mielestäni meille suomalaisille sopii parhaiten käytettäväksi kotoilu, joka sisältää kaiken nautinnollisen toiminnan kotosalla.
Kotoilua/hyggeilyä puutarhaassa....
 ........huonekasvien seurassa
 .... nauttien kukkien kauneudesta
......lemmikkien seurasta....
Luontokappaleiden seuraaminen on myöskin antoisaa ja elämyksellistä kotoilua.
Ruokailu on parasta kotoilua; rauhalliset ja leppoisat ateriahetket läheisten tai ystävien seurassa. Hyvä ruoka ja kauniit esillepanot, kattauksineen luovat  hyvät puitteet nauttia täysin siemauksin , kaikilla aisteilla, tarjolla olevista herkuista.
Meidän jengi osaa nauttia jopa yksinkertaisesta noutoruuasta, kun on kiireisenä päivänä noudettu "subit" ja istuttu yhdessä "pirtinpöydän" ääreen syömään, unohtaen hetkeksi "aikataulut", keskittyen nauttimaan  makuelämyksestä  jonka täytetty patonki meille antaa. 
Tai mökkireissulla yhdessä nautitut grillieväät, pannukaffeineen, avotulen äärellä, järven rannalla, nauttien  samalla toistemme seurasta ja kauniista luonnosta ympärillämme.
Tai muurinpohjalettukestit omalla pihalla, kukkien keskellä, lintujen konsertti taustalla.
Tämä kaikki on sitä kotoilua/hyggeilyä. 
Lukeminen, käsityöt ja muut mieleiset harrastukset sisältyvät kotoiluun. Oikeastaan kotoilu koostuu kaikista mukavuustekijöistä kotosalla. Villasukat jalassa, torkkupeiton alla, lukulampun valossa, sohvan nurkassa tai mieluisassa tuolissa, hämäränhyssyä viettäen. Kun ajattelen asiaa tarkemmin niin kotoilu on aina kuulunut päiväohjelmaani, aikoinaan vaan pienemmin annoksin kuin nykyään. Eläkeläisen koko elämä on yhtä kotoilua ja hyvä niin. Olemme ansainneet sen nautinnon jonka kotoilu meille antaa. 
Ihmetellä täytyy mistä moinen ahaa elämys on saanut alkunsa että hyggeily olisi nyt joku uusi asia maailmassa. Hyvää tässä hyggeilyn uudessa tulemisessa on se että ihmiset ovat havahtuneet huomaamaan miten hyvää oloa saa itselleen kotoilulla. Siihen ei tarvita ulkomaan matkoja eikä tarvitse hankkia kalliita vaatteita tai laitteita. Kotoillessa ei tule kiusausta eikä tarvetta kilpailla kenenkään kanssa. Kotoilu on pelkkää nautintoa .

Ei kommentteja: