13.2.2013

Vapaaehtoistyö lomakohteissa

Mieleeni tuli monesti vapaaehtoistyövoiman käyttö lomakohteissa, ollessani tuetulla lomalla Rauhalahdessa. Juuri siksi että en olisi voinut hyväksyä oman lomani sisältävän vapaaehtoisten työpanosta koska omat odotukseni lomasta olivat niin suuret etteivät vapaaehtoisina työkentelevät olisikaan odotuksiani voineet toteuttaa. Juuri Kylpylähotelli Rauhalahti on minun suosikki lomanviettopaikka siksi että lomalaisten hyvinvoinnista huolehtivat ammatti-ihmiset, toteuttaen suuret ennakko-odotuksenikin sataprosenttisesti.

Vapaaehtoistyö sopii mielestäni vertaistueksi erilaisissa potilasjärjestöissä, eläinsuojelussa ja seurakuntien "Suurella Sydämellä" toiminnassa. Mutta ei luvanvaraisissa majoitus ja ravitsemusliikkeissä jotka laskuttavat palveluistaan asiakkaita, tuottamistaan palveluista, joiden joiden hinta/laatu, taso/suhde tulee olla kohdallaan, 

Työelämässä ollessani en olisi voinut käyttää vapaaehtoisia kuin pari kertaa vuodessa,  ulkoilutapahtumien yhteydessä ja niissäkin rajoitetusti ja harkiten.

Jo yksinomaan asiakaspalvelu ja yleensä lomailevan  ihmisen kohtaaminen on vaativa tehtävä, vaatien kokeneen ja hyvän ihmistuntemuksen omaavan henkilön. Vapaaehtoistyöhön hakeutuvat yleensä ihmiset jotka haluavat omaan elämäänsä sisältöä, vaihtelua  ja etuuksia.  En voisi kuvitella itseäni vapaaehtoistyössä, vaikka omaankin pitkän työuran asiakaspalvelussa. Enkä usko että lomalle tullut henkilö olisi tällaisen "ikäihmisen" työhön tyytyväinen. Harvoin kukaan uskaltaa palautelomakkeeseen kirjoittaa todellista mielipidettään , pelkäen ettei lomaa heru tulevaisuudessa jos antaa negatiivisen palautteen.

Vapaaehtoistyö on arvokasta kun se kohdistetaan henkilöihin jotka eivät joudu maksamaan vapaaehtoisen työpanoksesta, esim. yksinäisten vanhusten ulkoiluseuraksi, saattamaan kirkkoon tai terveyskeskukseen on
sopivaa ja kallisarvoista toimintaa vapaaehtoisten voimin. Siinä molemmat osapuolet saavat sanoin kuvaamatonta sisältöä ja uusia virikkeitä arkipäiväänsä. 

Vapaaehtoistyötä voi harrastaa aivan itsekseenkin ilman seurakuntaa tai järjestöä, esim. naapuriaan voi auttaa monella tapaa ihan pyyteettömästi aina tarpeen tullessa. 

Eläinsuojelutyöhön ovat kaikki tervetulleita, työtä on paljon ja tekijöitä vähänlaisesti. 

Vaapaehtoistyö on noussut viimeaikoina "muotiin", mutta siinä on menty vähän pöheikköön joissakin lomakohteissa kun ei ole ajateltu asiaa loppuun asti eli vapaaehtoistyövoiman vaikutusta paikan imagoon ja edelleen lomapaikan kilpailukykyyn "markkinoilla". 

Onneksi on mahdollisuus vapaasti valita omat lomanviettopaikat, omien  lomatoiveiden mukaisesti silloin kun  kyllästyy mökkeilyyn omalla rantamökillä.



Ei kommentteja: