30.8.2017

Haastattelulomake kunnalta


Kunta lähestyi meitä vuonna 1942 syntyneitä ikäihmisiä kirjeellä, jonka sisältönä oli mm. HAASTATTELULOMAKE ja saatekirjeessä luki korostettuna, Haastattelulomaketta ei tarvitse palauttaa.  
Mitähän tämä nyt tarkoittaa.... 5 kpl A4 arkkia, missä kyseltiin asumisestani, terveydentilastani, toimintakyvystäni ja toimeentulostani. 
En ymmärrä miksi minun pitäisi näihin, kaikkiin 24 kysymykseen vastata, kun näitä vastauksiani ei kukaan tarvitse. 

Kirjelähetyksen mukana saimme tälle vuodelle päivitetyn Ikäihmisen-palveluoppaan ja liikuntatiedotteet, joille on käyttöä,  mutta tuo haastattelulomake, 😈 että se saikin tämän mummelin kiukun nousemaan.

Ihmettelin vuosi sitten,  kun ystäväni  oli myöskin erittäin kiukkuinen saatuaan kyselylomakkeen, nyt ymmärrän hänen tunnetilaansa paremmin kun asia sattui omalle kohdalle. 

Mieleen tuli ensimmäisenä, että pitävätkö noi vanhushuollon "pomot" meitä ikäihmisiä niin höperöinä ettemme tajua tilaamme ilman kirjoitettuja kysymyksiä tilastamme. 

Ehkä me olemme ystäväni kanssa vielä niin hyvässä kunnossa ja omin avuin toimeentulevia, ettemme sen vuoksi  tajua lomakkeen tarkoitusperiä.  Ystäväni tiuski että mitä se kellekään kuuluu montako kertaa tontillani kumoon kupsahdan kun itse olen maasta ylös päässyt, eivätkä noi lomakkeen lähettäjät ainakaan olisi apuun tulleet.

Tiedustelin myöskin suoraan saatekirjeen allekirjoittaneelta kyselylomakkeen tarpeellisuudesta niin sain vastaukseksi että näitä asioita kysellään sitten mahdollisessa tapaamisessa ja tiedot välitetään kotihoidon tiimille. 

Mielestäni pitäisi hiukan tarkemmin ajatella missä vaiheessa ja minkä sisältöisiä kirjeitä ikäihmisille lähetetään.  Me 75  vuotta täyttäneet  olemme vielä niin hyvässä kunnossa, ettei meille ole tullut mieleenkään selvittää elämäntilannettamme vanhushuollolle. Monet meistä harrastavat edelleen totuttuja liikuntamuotoja, matkustelevat ja osallistuvat vapaaehtois työhön auttaen muita  selviytymään arjen askareista.

Avauduin asiasta myöskin "naamakirjan"  paikallisessa ikäihmisten ryhmässä ja postaukseeni vastasi saatekirjeen allekirjoittaja, joka päätti juttunsa lauseeseen; Mikäli haluatte täyttää lomakkeen ilman kotikäyntiä niin lähettänette sen osoitteeseen se ja se. Tässä se tuli, tämä lauseke kirjeestä juuri puuttuikin, nyt ymmärrän kyselylomakkeen tarpeellisuuden meille ikääntyneille. Lukijalle tuli aivan erilainen tunnetila, suhtautumiseni muuttui oitis positiiviseksi.

Vastauksessa oli kuitenkin outo kirjainlyhenne, jota en ymmärtänyt . Tämä kyseinen saatekirje olikin ehko-kirje. Taas jouduin kysymään fb-ryhmässä mitä se tarkoitaa ja sain vastauksen: EHKO= ennalta ehkäisevät kotikäynnit.

Näin se vaan on, että joka päivä  vanhakin oppii jotain uutta 😍


Ei kommentteja: