15.3.2016

HYVÄNLAATUINEN ASENTOHUIMAUS

Hyvänlaatuisella asentohuimauksella tarkoitetaan sisäkorvaperäistä huimausta, joka johtuu toimintahäiriöstä sisäkorvan käärikäytävissä. Kaarikäytävissä kehon asentoa ja tasapainoa aistivaan kaarikäytävään kertyvä sakka saa aikaan virheaistimuksen, joka 2-20 sekuntia asennon muutoksen jälkeen tuntuu kiertohuimauksena. Huimaus tulee usein vain pään ollessa tietyssä asennossa siirtyessä esim. istualta makuulle tai taivutettaessa päätä. Huimaus ei yleensä estä liikkumista.

Hoitoon suositellaan ns, Epleyn menetelmää, joka tehdään asettumalla sängylle selälleen, pään annetaan roikkua kevyesti sängyn reunan yli.
Käännetään pää sille puolelle jossa vaiva on. Odotetaan kunnes huimaus loppuu. Sama liike toiselle puolelle.
Käännytään kyljelle ja katse kohti lattiaa, leuka painuneena olkaa vasten, sitten noustaan istumaan, leuka edelleen olkaa vasten.
Jos asennosta nouseminen on vaikeaa niin käännytään vatsan kautta toiselle kyljelle ja tehdään samoin, katse kohti lattiaa jne. 
Liikesarjan jälkeen varotaan taivuttamasta päätä taaksepäin saman päivän aikana. Sarja tulee tehdä kotona vähintään kerran päivässä, kunnes oireet häipyvät.
Epleyn menetelmällä saadaan sisäkorvan kaarikäytävän kide kaadettua  pois kaarikäytävästä.

Yllä oleva asentohuimaus yllätti pahemman kerran kun lauantai aamuna heräsin ja huone kiersi silmissä. Oli tunne kuin olisi karusellissa, pahan olon voimakkuutta kuvaa sekin että huimauksen päätteeksi oksensin kunnolla. 

Huimauskohtaukset tulivat ainoastaan makuulle mennessä ja sieltä noustessa. Liikkuessa ei ollut minkäänlaisia oireita. Hakeuduin välittömästi lääkäriin ja kuinka ollakaan tautini olikin hyvänlaatuinen ja meni ohi aivan kotikonstein. Terveyskeskuksesta sain esitteen liikkeistä ja tehtyäni ne huolella yhden kerran niin vaikutus oli tehokas; ei enään huimausta.  Jatkan kuitenkin menetelmän liikkeiden suoritusta päivittäin, varmuuden vuoksi, vaikka niiden aiheuttama tuntemus ei ole lainkaan mukavaa mutta nopeahkosti ohi menevää, kyllä kestän sen jos huimaus vaan pysyy poissa.

Ei kommentteja: