7.8.2014

Lahjan päivänä

Tänään Lahjan päivänä muistelen lapsuusaikoja. Kuvassa äitini Lahja ja isäni Niilo, seuranaan Sari-tyttäreni, iloisena kun on saanut mummin ja pappan kanssa tehdä puutarha töitä, kuvassa  yltä  päältä mullassa.
Ennen vanhaan tähän aikaan ajettiin heiniä latoon, muistan ne tuskaiset hellepäivät kun tallattiin heinäladossa sääret raapamilla ja vielä heinille kylvettävän suolan kirvellys kintuissa.
Kyllä saa nyky ihmiset olla tyytyväisiä kun ei tarvitse enään huhkia heinätöitä käsipelillä. Nykyäänhän heinät paalataan ja kaikki työt tehdään koneilla. Näitä muistellessa ei yhtään tarvitse valittaa kesähelteiden kuumuudesta, onhan se helppoa sietää kun ei tarvitse rehkiä esim. heinäpellolla.

Hellekausi jatkuu vaan edelleen, lämpötila varjossa on päivittäin ollut 27-31 astetta. Onneksi sisätiloissa lämpötila on siedettävää kun sen voi pitää korkeintaan 24 asteessa, ilman ilmalämpöpumppua ja tuulettimia vain säätelemällä sälekaihtimia ja pitämällä ikkunat kiinni helleajan, yöajan taas kaikki tuuletusikkunat auki.
Tosi uuvuttavaa ja kuivuus haittaa kasveja; syysleimutkin ovat ihan nuutuneita, kaivossa veden pinta laskee hälyyttävästi. Vettä riittää vain kesäkukille, monivuotiset saavat tulla toimeen ilman kasteluja. Toivotaan että taivas aukeaisi ja saataisiin luonnon suomat kastelulaitteet avuksemme !

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miten oliki eilen mielessä tuo naurunassu,, :)
-Plättä-