15.10.2011

Haaviston kylähistoriikki

Viime päivät ovat kuluneet pihatöissä aina kun on ollut vahänkin poutasäätä mutta mieltäni on työllistänyt vanhojen asioiden muistelu ja kirjoittelu.

Lapsuuden kotikylästä kerätään ja kirjoitetaan parhaillaan historiikkia ja sain tilaisuuden kertoa mieleen jääneitä muistoja "Aaltoskasta" ja isovanhemmistani.

Olen erittäin tyytyväinen että historiikin kirjoittaja ottaa tekstiin mukaan myöskin kyläläisistä ne "hiljaisemmatkin" ja vaatimattomissa oloissa eläneet ihmiset. Havahduin päivittäin miettimään Aaltosen mamman arkielämää, miten hän tuli toimeen; mistä hän sai päivittäisen ruuan ja missä hän kävi peseytymässä. Loppujen lopuksi ihminen tulee kyllä toimeen niukoissakin oloissa kun on pakko. Aaltoska tosin kävi päivittäin jossakin naapurissa kyläilemässä ja kertoi välillä saunoneensakin kyläreissuillaan.
Mietin sitäkin miten huonosti äitii kohteli mammaa... hänen mökkinsä oli samassa pihapiirissä ja hänelle oli maakaupassa luvattu elinikäinen asumisoikeus, polttopuut, maito, jauhot jne. Äiti riiteli useinkin mamman kanssa ja sen seurauksena ei mamma saanut kaikkea mitä hänelle kuului, emmekä me sisarusparvi saaneet mennä kylään hänen luokseen. Minähän en äidin kieltoja kuunnellut vaan käväisin salaa mamman mökissä ja yhdessä kävimme kesäisin marjametsässäkin, joista retkistä on jäänyt mukavat muistot.
Aaltoska oli minulle samanarvoinen tukihenkilö kun "koulukuraattorit" ovat nyky-yhteiskunnassa, erittäin arvokas ihmissuhde minulle ja siksi ilostuin suuresti kun historiikin kirjoittaja otti yhteyttä, haluten just´tietoja Aaltoskastakin.
Ajatella ettei minulla ollut yhtään valokuvaakaan hänestä , yllä olevan kuvan sain nyt vasta tältä kirjoittajalta.

Isovanhemmistakin pyydettiin tietoja, ensin ajattelin ettei ne lapsen muistot ketään liikuttaneet mutta kun kuulin että ainoa elossa oleva tätini kieltäytyi muistelemasta, vedoten huonoon muistiinsa, niin päätin antaa Papasta ja Mummustakin muistissani olevia ihania juttuja.

Nyt saan jäädä hyvällä omalla tunnolla odottelemaan kirjan ilmestymistä, olenhan tehnyt oman osuuteni historiikin aineiston keräämisessä.

Ei kommentteja: