28.8.2023

Kesän kuivuudesta kärsivä puutarha

 

Olihan kaikkien aikojen kuivin kesä, kaikki ukkos- ja sadepilvet kiersivät alueen ja toisesta kaivostakin loppui vesi. 

Jostakin ihmeen syystä monivuotiset perennat ja daaliat kukkivat runsaammin kuin koskaan. No eihän se mikään ihme juttu ole, vaan tosi varmasti biohiilen ansiota.

Daaliolle ja syysleimuille en antanut kertaakaan kasteluvettä. 
Multa pysyi sopivan kosteana biohiilen ansiosta, edes kasvien lehdet eivät kuihtuneet.
Kaikki kasvit eivät kuitenkaan säilyneet hyvinä, esim. vanhat istutukset joiden multaan en ollut lisänyt  biohiiltä, kasvusto kuivui ja kukinta epäonnistui.

Ei aina voi onnistua. Kasvimaa on kesän häpeäpilkku. Pavun  kylvöaikaan oli liian kylmää ja herneen versot taas rusakot popsivat suihinsa. Kaikki kylvökset eivät edes itäneet. 

Espanjansiruetanat pysyivät onneksi koko kesän piiloissaan vai olisikohan kuivuus ollut etanoiden tuhoksi. Muutamia yksilöitä ilmaantui nurmikolle sateiden alkaessa elokuun alussa. 

Luontokappaleet ovat kyllä ihania mutta en pidä niistä puutarhassani. Fasaanien pesintä on onnistunut ja niitä "pikku pirulaisia" juoksentelee tusinan verran kukka penkeissä, jos on hiukankin vapaata multa-aluetta niin siinä ne aloittavat kylpy seremoniat, paljastaen ruusujen juuristot ja juuri istutetut kukantaimet lentelevät vaan  ilmassa.  Ovat mokovat erittäin kesyjä ja palaavat aina takaisin vaikka saavat osumia.... milloin kuokasta tai muoviämpäristä. Käyvät jopa juomassa koirien vesikipoista ja piskit senkun vaan katsovat vieressä... kyllä on vitsit vähissä tällä "viherpeukalolla" 👎

Tänään on satanut koko päivän, onneksi olin heti aamusta niin virkeänä että kävin istuttamassa karanneet kukantaimet oikeille paikoilleen, nyt nekin saivat kunnon kastelut, jotain hyvää vesisateestakin. Kyllä sade on hyväksi kesän aikana uudistetuille istutus ryhmille, eikä tarvitse kantaa kannulla vettä... taimet ovatkin lähteneet hyvään kasvuun ja kasvukausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

Kuivan kesän ansiosta tein perennoille siirto istutuksi, onneksi kuivuus ei haittaa kuitenkaan koko puutarhan alueella. On vaan joitakin kuivia  ja paahteisia kohtia kohtia. Olen valmistautunut mahdollisiin ensi kesän kuivuus ongelmiin.

Niin se on , eteenpäin on elävän mieli; tulevan kevään ja kesän istutus ja viljely suunnitelmat ovat hyvässä vauhdissa. Päivien lyhetessä ja puutarhahommien vähetessä ehdin toivon mukaan päivittää useammin tätä blogiani. Nautitaan sadepäivistä !!!! 😍

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Pidin postauksestasi valtavasti! Ideasi ovat ajatuksia herättäviä. Jatkakaa julkaisuja!

Loki kirjoitti...

Kiitos omistautumisestanne laadukkaan sisällön tarjoamiseen. Sitä todella arvostetaan.