23.1.2016

OIVAHYMY Ruokapaikkojen elintarvikehygienia kiinnostaa

Olen jo oppinut laiskottelemaan niin onnistuneesti että en aina viitsi laittaa itsellenikään ruokaa taikka sitten muille. Nautin suuresti kun saan istahtaa valmiiseen pöytään, hitaasti syöden, makuja aistien ja nauttien hyvästä pöytäseurasta.

Eläkeläisten normaali päiviin kuuluu useinkin ulkona syöminen yhdessä ystävän tai kaveriporukan kanssa. Etukäteen on mahdollista valita ruokapaikka, tutustumalla netissä heidän verkkosivuillaan julkaistuihin ruokalistoihin. Näin voidaan suunnistaa sinne missä saadaan mieliruokaa ja mikä sopii kaikille.

Minua kiinnostaa jonkin verran myöskin ruokapaikkojen elintarvikehygieniataso, paikan asiakaspalvelun ja varsinaisen ruuan laatutason lisäksi. 



Hämmästelin lukemaani keskustelun aihetta "naamakirjassa" jossa erään paikkakuntamme ravitsemusliikkeen työntekijä oli valmistanut asiakkaan pikaruoka-aterian kertakäyttö käsineet käsissä ja samoilla käsineillä käsitellyt rahat ja kassakoneen, jatkaen edelleen aterian kokoamista seuraavalle asiakkaalle. Huh huh... voiko tämä olla totta, nykypäivänä ? Yleensähän ravitsemusliikkeiden henkilökunnalta edellytetään n.s. HYGIENIASPASSI. Ravitsemusalan koulutuksessa saadaan vankka ammattitaito ja yleensä ruokapaikkojen esimiehet ovat ammattiinsa koulutettuja osaajia jotka jakavat tieto-taitojaan alaisilleen.
Käydystä keskustelusta kiinnostuin niin paljon että klikkasin netissä :


https://www.oivahymy.fi/   ja sieltä edelleen: hae yritys. kun antaa haluamansa ravitsemusyrityksen nimen niin luettavaksi avautuu OIVA-raportti joka tuo yrityksen valvonta tulokset kuluttajien/asiakkaiden tietoon ja kertoo selkeästi yrityksen hygieenisestä tasosta. Se on elintarvikevalvonnan julkistamisjärjestelmä jota koordinoi Evira, joka myös edellyttää että raportti sijoitetaan kuluttajan nähtäville, sisääntulotilaan tai missä se helposti havaitaan.

                                                   Malliraportti


Oiva-raportti kertoo kuluttajalle kaiken viihtyä.oleellisen yrityksen elintarviketurvallisuudesta.

Entisenä "keittiöläisenä" kiinnitän aina huomioni myöskin henkilökunnan asianmukaiseen pukeutumiseen ja siisteyteen, onsan se myöskin osanen yrityksen markkinointia. Harmittavaa on nykymuoti kun ei enään pidetä hiusten suojana päähineitä ja työasut on mitä on. Vaikka alaa säätelevät lait ja asetukset määrittelevät hyvinkin tarkasti ravitsemustyöntekijän suojavaatetuksen niin kuin käsihygieniankin. Silti pidetään kynnet varikkääästi lakattuina ja sormuksia on joka sormessa, näinhän ei saisi olla. Television ruokaohjelmat antavat vaikutelman että on sopivaa tehdä ruokaa punaisilla kynsillä ja sormuksilla, mutta moinen tyyli ei ole luvallista yrityksessä työkseen tekevällä keittiöhenkilökunnalla. Ehkä se johtuu siitä että TV:ssä ruuan laittajat eivät olekaan alan koulutusta saaneita vaan alan harrastelijoita. Maalaisjärjelläkin ajatellen tajuaa mikä böbö si, nfonia siellä sormusten kivissä ja sen alla on. YÖÖK

Ruokamyrkytys ja salmonella tartunnat ovat maassamme vähentyneet ja sen on aikaan saanut toimiva elintarvikevalvonta. Nykyihmiset ovat erittäin valveutuneita ja kannattaa ollakin jo oman terveytensäkin vuoksi. On hyvä kiinnittää huomio myöskin ravitsemuspaikan hygieniaturvallisuuteen jos on esim. viemässä pieniä lapsenlapsiaan, syövästä toipuvaa puolisoa tai ystävää tai heikkoa vanhusta syömään kodin ulkopuolelle. Jo lievät vatsavaivatkin voivat koitua joillekin hengenvaarallisiksi ja niitä voi saada juuri ravitsemusliikkeen huonosta hygieniatasosta.

Suunnittelen seuraava lounas hetkeä maanantaiksi, sillä on hyvä aloittaa uusi tammikuinen viikko.. Sunnutaina tulevat ruokapaikkojen verkkosivuille viikon ruokalistat ja silloin päätämme ruokapaikan mihin suunnistamme. Kuitenkin valitsemme oman kylän tai kirkonkylän tarjolla olevista yrityksistä pöydän jonka ääressä olemme päättäneet viihtyä.

Ei kommentteja: