6.1.2016

Lintujen talviruokintaa

 Pakkas säiden tullessa saapuivat myöskin keltasirkut kauralyhteille.
Muutaman linnun parvi tyhjentää nopeasti nuo ruokakaupasta ostetut lyhteet.
Täytynee hommata säkillinen kauroja joltakin maatilalta kun kelttasirkut ovat huomattavasti lisääntyneet edellisiltä talvilta, eikä niile kelpaa muut viljat.
 Kelpaa se kaura sinitiaisillekin.
 Auringonkukan siemeniä on menossa jo toinen 25 kilon säkki, tiaisten herkkua.

 Talipalloilla on vipinää
 Mustarastas saa tinttien tiputtamat jämät maasta.
 Pari kertaa vuodessa onnistuu havaita parven pyrstötiaisia talipalloilla.
Aloitin lintujen talviruokinnan jo syyskuussa mutta lintuja kävi harvakseltaan kun luonnosta löytyi ruokaa niille riittävästi. Tähän aikaan on erittäin tärkeää jatkaa ruokintaa ja huolehtia että siemeniä ja talia on aina saatavilla. Jos linnut ovat toittuneet käymään laudoilla niin jos niille ei ole syötävää se saattaa heikentää niiden selviytymistä hengissä, kovilla pakkasilla.

On hyvä muistaa ettei anna linnuille mitään suolaista, siement ja suolaton tali ovat sopivaa syötävää  kaikille tirpoille.

Ruokintalautojen alustoilla käyvät ruokailemassa kesykyyhkyt, fasaanit, pikkuvarpuset, oravat ja mustatrastaat. Yövieraina käyvät rusakotkin. jäljistä päätellen.

Ruokalaudat ja niiden alusetkin täytyy pitää siisteinä ettei pihaan kotiudu "kutsumattomia" ruokavieraita, rottia ja hiiriä. Asianmukaiset ja siistit  laudat eivät omalta osaltaan levitä sairauksia ja linnut pysyvät terveinä ja virkeinä selviämään talven kylmyydestä, valmiina "kesähommiin" syömään puutarhan  tuhohyönteisiä ja -toukkia.


Oraville on oma ruokintapönttö  johon laitan auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä. 

Olen laittanut koirankarvoja verkkopussiin ja sitonut sen riippumaan autokatoksen kattoparrusta. Huomasin vanhan pussukan olevan tyhjä ja koko pussi oli riekaleina, siispä uudet karvat, uuteen pussukkaan ja kurret ; olkaa hyvä! Varmaankin oravat ja linnut vievät karvoja pesätarpeiksi ja lämmikkeiksi talven varalle.

Lintujen ja eläinten touhujen seuranta on rattoisaa huvia, se voittaa kaikki hömppäohjelmat mitä nykyään tarjotaan telkkarista. 

Seuraavaa puuhastelua onkin uuden kauralyhteen asennus puun oksalle ja siemenien lisäys lintulaudoille.

Ei kommentteja: