11.1.2016

Kevät suunnitelmia puutarhaan

(kuva: pixabay.com)
Mukaviin  pakkaspäivieni puuhasteluihin kuuluvat tulevan kevään suunnitelmat puutarhaan. Olen aina halunnut pihalleni aikaisin keväällä kukkivan Mangnolian, tänä vuonna toteutan haaveeni. Istutuspaikka ja lajike on jo valittu viime kesänä.
(kuva: tahvoset.fi)
Puutarhastani puuttuu vielä Marja-aronia, hankin seuraavaksi pari tainta, niin eiköhän ne tuota pieneen talouteeni sopivasti marjoja. Pidän niiden mausta vaikka se on hiukan erikoinen,  mutta ehkä ne sisältävät joitakin hivenaineita joita elimistöni kaipaa koska olen syyllistynyt  kesäisin "näpistelyyn" kunnan puskaista, kun ei omalta pihalta ole niitä saannut.
(kuva: puutarha.net)
Kotiosoitteeni on Sointulantie niin eikö Sointu-ruusu olekin nimikko ruusuni ? Lisään sen taimilistalleni.
(kuva: mustilan.taimitarha.fi)
Olen istuttanut kahtena vuotena puutarhaani päärynäpuut, jonka hankin oman kunnan puutarhamyymälästä ja molemmat kuolivat ensimmäisenä talvena vaikka niiden piti olla  "niin talvenkestävät, että". On siis aika vaihtaa taimimyymälää ! Päärynäpuun sato haaveista  en luovu, joten "kolmas kerta toden sanoo ja lisään sen ostoslistalleni. Saan naapurin puutarha-harrastajalta syksyisin runsaasti maistiaisia kun hänellä on vanha puu ja antaa joka vuosi runsaan sadon. Hänen  päärynänsä ovat makeita ja aromikkaita hedelmiä, ehkä hiukan kovempia ja pienempiä kuin kaupan hyllyltä saatavat mutta maku on monin verroin  parempi.

Toinen mukava pakkapäivien ajanviete on tv:n puutarhaohjelmat, joita olin tallentanut Elisa.viihteen palveluna. Katsomatta olivat jääneet ohjelmat vuodelta 2014.  Samalla puikot kilisten neuloin jälkikasvulle villasukkia kun "tilauksia" tuli roppakaupalla. Kuka halusi sukat polvipituisina, toinen "pehmeitäunisukkia" ja oli toiveita lyhyellä varrella sekä vähän varttakin.... Vaikka valmiita sukkia oli neulottu varastoon niin kaikki on "kadonneet" palelevien varpaiden lämmittäjiksi.

Erityisesti kotimaiset puutarhaohjelmat antavat harrastajille runsaasti tietoa ja ideoita oman pihan hoitoon ja suunnitteluun. Suosikkini on  Paula Ritanen-Närhin toimittama "Puutarhaunelmia", ohjelmasarja  oli monipuolinen ja haastateltavat asiantuntijat aivan "ykkösiä". 
Huvila&Huussi ja Eden ohjelmissa minun kiinnostuksen kohteet olivat vetäjien taimivalinnat ja vierailut taimimyymälöissä.
Kesäisiä pihankunnostus ohjelmia katsellen eivät paukkuvat pakkasetkaan vaikuttaneet keväiseen mielialaani kun aurigon säteet saivat vähäisen lukikerroksen hiutaleet kimaltamaan. Kevät on aivan kohta !Ei kommentteja: