6.7.2015

Väinönputki

Kyllä harmittaa.... joku "toope tyyppi" on katkaissut tonttini reunalla kasvamasta Väinönputkesta kukkavanat... miksiköhän ??????? Pikkulinnut olisivat tykänneet sen siemenistä.
 Oletan että kukan katkoja on luullut Väinönputkea Jättiputkeksi, josta on kuva alapuolella.
Jättiputken lehdet ovat "piikikkään" näköiset , kun taas Väinönputkella ovat lehdet pehmeämmät. 

www.yrttitarha.fi
Väinönputki on kaksi- tai kolmivuotinen nopeakasvuinen jopa kaksimetriseksi kasvava ruoho, joka kuolee kukittuaan. Se kasvaa melko yleisenä Taka-Lapin rehevillä puronvarsilla, Kemijoen vesistöalueella ja lisäksi omana esiintymänään eteläsuomalaisen Somerniemen eräässä lähdekorvessa. Keski-Euroopassa ja Brittein saarilla väinönputkea tavataan lähinnä vain viljeltynä.
Väinönputki on ollut tärkeä vihannes-, mauste- ja rohdoskasvi subarktisen vyöhykkeen kansoille jo satoja vuosia. Siitä on hyödynnetty kaikki osat kukin eri aikaan kesästä. Myös porot käyttävät sitä ravintona; lehdet ja juuret ovat erinomaista karjanrehua. Norjassa väinönputkea on käytetty ja viljelty eniten. Siitä on kehittynyt myös erityinen viljelyrotu, jonka lehtiruodit ovat täyteisemmät ja maultaan miedommat kuin luonnonvaraisen muodon. Kvann-alkuiset paikannimet viittaavat Norjassa väinönputkeen. Keskiajalla kasvin juuria tuotiin Norjasta Keski-Eurooppaan ilmeisesti munkkien toimesta. Juuri oli siihen aikaan tärkeä rohto isoruton torjunnassa koko Euroopassa. Tehokas juurien keräys aiheutti sen, että kasvi hävisi monelta paikkakunnalta kokonaan. Väinönputki-nimen kasville on antanut Lönnrot v. 1860 ehkä Väinämöisen kunniaksi. Latinalainen sukunimi Angelica tulee sekä latinan että kreikan enkeliä tarkoittavista sanoista; lajinimi archangelica tarkoittaa sekin arkkienkeliä. Nimi viittaa arkkienkeli Gabrieliin, joka perimätiedon mukaan ilmestyi eräälle munkille ja ilmoitti väinönputken olevan rohto ruttoa vastaan. Oulun läänin eteläpuolella väinönputki on rauhoitettu. Väinönputki on ainoa hyötykasvi, joka on peräisin napapiirin pohjoispuolelta.
Väinönputki sopii hyvin kotipuutarhassa viljeltäväksi sekä koristeellisuutensa että monien käyttömahdollisuuksiensa vuoksi. Koristekasviksi se kannattaa sijoittaa omaksi ryhmäkseen puutarhan kosteimpaan osaan. Kerran kasvun alkuun päästyään, se yleensä säilyy paikalla itsekseen kylväytyen, vaikka kukkineet yksilöt kuolevatkin.

Ei kommentteja: