22.7.2015

Hautojen hoitoa ja mullan vaihtoa

Helppohoitoinen hautaistutus on monivuotinen perenna. Kuluvana kesänä ei ole tarvinnut kastellakaan, vaan hiukan leikata nurmikkoa kasvuston ympäriltä. Isompi homma oli "niittää" korkea heinikko hautakivien välimaastosta, toivon mukaan seurakunta tekee istutukset jo tänä syksynä.
Toiselle haudalle oli joku sukulainen siirtänyt vanhat kukat, uusiessaan äitinsä haudalle kukkia. Mullatkin oli viskottu erittäin rumasti hiekan päälle, "kuhan sin on" tyylillä.  Poistin kaiken mullan koska se oli otettu viereisen metsikön jätemultakasasta ja palautin huonot mullat seurakunnan multakasaan. 
Istutin kasvit  ruukuissaan hiekkaan, niin ne on helppo puistotyöntekijöiden siirrellä kun asentavan siirtonurmikon paikoilleen.
Kevyt haravointi.... hiekalle jää kuviointi.....

Muutos istutusten osalta oli  jo aikakin tehdä. Orvokit olivat hiukan "yliaikaisia", eivätkä jaksaneet enään tehdä kukkia. Istutuksesta tuli rauhallinen ja kaunis, niinkuin viimeisen lepopaikan tuleekin olla. Henkilökohtaisesti vierastan haudoilla käytettäviä,  kaiken värisiä, räikeitäkin kukkaistutuksia. Yksinkertainen ja hillitty on kauneinta.

Käyskentelen vielä hautausmaan käytävillä, tuuli kuiskii honkien latvustoissa, on niin hiljaista, mieleni seestyy. Kiitollisena terveydestäni ja yleensä elinpäivistänikin... jatkan hidasta kävelyäni... niin moni ikäiseni on jo laskettu maan poveen.... nuorempiakin......
Jostain kauempaa kuuluu jyljä ukkosen jyrinä, tummat pilvet nousevat metsän takaa....on aika nousta pyöränselkään että ehtii polkien kotiin, sateen alta ja kuivin jaloin.

Sadekuuron jälkeen, iltapäivällä vaihdoin huonekasveille mullat. Olen ottanut tavakseni tehdä sen homman keskellä kesää kun sen voi tehdä ulkosalla. Olihan nousevan kuun aika ja aurinko paistoi taas siniseltä taivaalta. Pihanurmikolla ei tarvitse olla mullan kanssa niin siisti kun sisätiloissa, keittiössä. samalla poistettavat mullat ja kukanjämät voi heittää suoraan kottikärryille ja kompostiin, paljon helpompaa.... eihän noi kukkaseni varmaankan älyä ettei normaalisti keskikesä ole otollisinta mullanvaihto aikaa, tapahtuuhan se kuitenkin kerran vuodessa ja joka vuosi, eikös se ole tärkeintä.

Säät vaihtelevat niin ettei tahdo aina mukana pysyä. Eilenkin oltiin hellelukemissa ja illansuussa sää kylmeni kymmenellä asteella, tuullen tosi kylmästi. Aamulenkille lähtiessä ei aina osu sopivasti vaatetta päälle mutta pääasia on että ei alipukeidu, ainahan voi matkalla vähentää vaatetusta kun sitä on vaan mukaan ottanut, pääasia ettei tarvitse palella kesällä.

1 kommentti:

Titti kirjoitti...

Kauniit haudat!
Viimeviikolla vein ystävättäreni Taivaspojan haudalle ja puhuime siitä kuinka mieli rauhoittuu kun hautausmaalla kävelee.
Minulla on sellainen tietty pieni lenkki jonka teen kun käyn Esikoiseni sekä isän haudalla, -vaikka mieheni odottaa autossa.
Jos on enemmän aikaa niin kiertelen enemmän.