6.5.2012

Tarhakriinumi, Keijunlilja, Lukinlilja ja runkoruusu

Sain taas tyttäreltäni tuomisina uusia kukansipuleita joista mielenkiintoisin on Tarhakriinumi, sanotaan myöskin Saaroninliljaksi. Tämä on erittäin vanha kasvi jota säätyläiset viljelivät 1820-1850, maaseudulla sitä löytyi myöhemminkin. Kukassa on taivallinen tuoksu.
Keijunlilja on eksoottinen , kiipeilevä kasvi. Mukulasta voi kasvaa jopa kolmekin kukkavartta jotka on tuettava, kukat ovat näyttäviä, kookkaita, jopa kymmensenttisiä.
Lukinlilja , toiselta nimeltään Hämähäkkililja.

Mukulat istutettiin ruukkuihin ja esikasvatetaan sisätiloissa, esim. keijunliljan voi viedä ulos vasta kun lämpötila on vähintään +18 astetta.
Mielenkiinnolla seuraan näiden uusien kukkatuttavuuksien kasvua ja kukintaa.... saa nähdä miten onnisatuvat hoidossani :)
Runkoruusuni on varmaan jo ehkä 15 vuotta ollut kesät ulkona ja talvet kellarissa ja on vieläkin elossa...
Tänään se istutettiin ruusupenkkiin ja leikattiin. Olen muina keväinä istuttanut sen ruukkuineen maahan mutta nyt tein ohjelman muutoksen ja istutin suoraan, ilman ruukkua hyvään kompostimullalla vahvistettuun maahan. Karistelin kaiken vanhan mullan juurakosta pois ja kastelin runsaasti.
Sitä oli karaistu jo muutama päivä "ulkoiluttamalla" ja yön ajaksi siirsin sisätiloihin ettei yöhallat päässeet vaurioittamaan herkkää uutta kasvustoa.

Ruusupenkkikin on elossa, kaikki ruusut hyvissä voimissa, ei yhtään kuollutta. Talvisuojana käytin kompostimultaa jonka tänään levitin ruusujen juuristolta tasaiseksi kerrokseksi koko ruusupenkkiin.

Huolimatta ilman viileydestä ovat kaikki monivuotiset kukat reippaassa kasvussa ja sipulikukkien kukat ovat pitkäkestoisimpia kun on viileää.

Nautin suuresti "kukkivasta pihastani" , onneksi kukinta kestää maaliskuusta-joukuuhun, lumentuloon asti, nytkin on "miljoona" kukkaa kukassa. Varmaankin nuutuisin  kokonaan ellen saisi puuhastella ja käyskennellä päivittäin kukkieni keskellä, kaikin aistein nautiskellen.

4 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Ihana kukkajuttu!
Mä suunnistan tänään Hämeenlinnaan puutarhakauppaan :)
Mukavaa viikkoa!
tuksu

Tuija kirjoitti...

Ihania uutuuksia, harmi, että noita ei taida uskaltaa puutarhaan ottaa, kun tää suomen kesä on vähän vilakka.
Muuten kyllä tykkää kokeilla vähän erikoisempia lajeja, nyt mulla on Magnolia, mutta ei ole vileä näyttänyt elonmerkkiä..harmi.

Aurinkoista viikon jatkoa sulle.

Tarina kirjoitti...

Upeita liljoa.
Saat varmasti ne koreaan kukkaan.
Kun olet todistettavasti 15v runkoruusun kukkeana pitänyt viherpeukalo.
Kauniita kevätylläreitä!

Irene kirjoitti...

Noita lukinliljoja oli minullakin joku vuosi useita. Pidin niistä kovati. Komeita olivat. Mutta sitten ne hävisivät kummallisesti johonkin.