29.4.2012

Kompostorin tyhjennys

Kompostorimme odotteli tyhjentäjäänsä, olihan se täyttynyt aivan ääriään myöten, edellisestä tyhjennyksestä oli puolisen vuotta. Hyvin olivat keittiöjätteet maatuneet kuten kottikärry kuvasta havaitaan. Onkimatoja oli tavallista enemmän, juuri yksi liero luikertelee tuossa lapiollisen tavaran päällä :)

Kaivelin puutarhakompostin keskelle syvennystä johon vein kompostorista otetun massan , edelleen kypsymään ja herättämään myöskin avokompostin mukavasti "kypsymään". Seuraavaksi peittelen koko kompostin mullalla ja istutan esikasvatetut koristekurpitsan taimet sen huipulle. Viime kesänäkin kurpitsa levitti versojaan kaiken katteeksi niin ettei kasvuston alta näkynyt lainkaan itse 
kompostia.

Kompostorissa autoin lapiolla keittiöjätemassaa laskeutumaan kompostorin pohjalle johon olin laittanut kuivia pensaiden lehtiä ja sahanjauhoja. Unohdin nimittäin hankkia kuoriketta, joten lehdet ja purut saivat nyt kelvata mutta seuraavalla kauppareissulla hankin kuorikesäkin. Kuorikkeet vaikuttavat siihenkin etteivät kärpästen toukkia kehity kompostorin kannen alle ja ne imevät hyvin liian kosteuden jätemassasta ja palaminen onnistuu parhaiten.

Suihkulähteellämme asustaa jälleen sammakko. Viime keväänä nostin sen nurmikolle siksi ajaksi kun tyhjensin ja pesin altaan . Kyllä se löytää aina takaisin, vaikuttaa muuten oloonsa tyytyväiseltä kaverilta :)

3 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Meillä oli hiukan samat puuhat, kun kompostori jatkoi kypsyttelyään toisessa :) ja siitä toisesta komposti siirtyi kukkien/marjapensaiden juurille antamaan kasvuvoimaa :)
Mukavia kevätpäiviä sinne, Ystäväni!
tuksu

Irene kirjoitti...

Hienon näköistä kompostia sinulla on siellä. Minä kärrään kukkapenkkeihin ylivuotista tavaraa ja tuoreempaa ruokakompostia siirrän seuraavaan kompostoriin. Tosin talvella minulla olivat kompostorit käyttämättä ja jäässä. Olen niitä lämpövesillä keväällä herätellyt taas toimintaan.

Tarina kirjoitti...

XD teillä on lähteessä kotisammakko,
isälläni on kotiahven.
Eräskin suvi taaksepäin kauhoin isäni lähteestä kauha tolkulla sääskentoukkia.
Jupisin, jotta älä kaikkia ahvenia laita ahvenpottiin vaan pistä yks' polskimaan & herkuttelemaan altaseen vai kasvatteletko ihan tarkoituksella itikoita.
Aurinkoista Walpuria!