17.4.2012

Hoitokäynti Hyvinkään sairaalan keuhkopolilla


Sain eilen olla mukana mieheni syöpähoitoon liittyvässä hoitotilanteessa, kokemus oli jälleen erittäin positiivinen. Meille oli varattu aika ennakkoon ja aikataulut pitivätkin hyvin paikkansa. Hoitaja tuli kutsumaan meidät iloisesti tervehtien ja kuulumiset vaihdettiin.

Lääkereseptit ja seuraavien käyntien ajatkin olivat paperilla jo ennakkoon hoidettu, joten hoitaja pääsi heti varsinaiseen asiaan; solusalpaaja-lääkityksen aloittamiseen.

Itse asiassa yllätyin että mieheni olikin suostunut lääkitykseen, omasta ennakkopäätöksestään huolimatta ja sopinut lääkärin kanssa, puhelun aikana, aloitus ajankohdankin. Positiivinen yllätys sinänsä kun hän oli sitä mieltä ettei enään koskaan solusalpaajia kun ne veivät vuosi sitten hänet tosi huonoon kuntoon.

Nyt aloitettavaan lääkitykseen tulevat mukaan myöskin kortisonilääkkeet ja vitamiinit. Saimme kotiin luettavaksi erittäin selkokieliset  ALIMTA -hoidon opasvihkoset ja lääkkeiden käyttöön liittyvät ohjeet. Lopuksi hoitaja antoi pistoksena B-12 vitamiinia ja ehkä siinä oli myöskin kortisoonia, en ole ihan varma asiasta.

ALIMTA on solunsalpaaja jonka vaikuttava aine on pemetreksedi. Lääke vaikuttaa syöpäsolujen aineenvaihduntaan ja estää niiden jakautumista. Tällöin syövän eteneminen voi estyä tai hidastua.

Tosiaan, esilääkitys aloitettiin eilen ja seuraavaksi on 
käynti verikokeissa maanantaina, lääkäri soittaa tuloksista tiistaina ja keskiviikkona suoritetaan solunsalpaaja lääkkeen tiputus suoraan suoneen mutta sitä ennen  on vielä lääkärin vastaanotto.

Suosittelivat lääkitysten lisäksi syömään runsasravinteista ruokaa riittävän useasti ja nauttimaan lisäravinteina NUTRIDRINK proteiini valmisteita joita jo tilattiinkin paikalliseen apteekkiin.

Syöpäsairaan potilaan lähiomaisena voimaannuin ihan tuntuvasti käyntimme seurauksena. Kyllä ne hoitajat olivat niin positiivisia ja empaattisia etteivät sanatkaan  riitä sitä kuvailemaan. Lähdimme kohti kotia hyvin kepein askelin ja potilaskin tuli ladattua täyteen elämänhalua ja keväistä kepeyttä.

Nyt vasta on tuntuu siltä että syöpäsairaus kuuluu jokapäiväiseen arkeemme ja sen kanssa on vaan elettävä, tahdomme tai emme. Jos punnitsee sisimmässään asioita niin enemmän jää aineksia positiiviseen vaaankuppiin kuin negatiivisen puolelle.
Nyt on jättänyt kaiken turhuuden ja vähempiarvoisen elämässään vähemmälle ja keskittyy vain arvokkaimpiin asioihin ja arvoihin.

2 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Halaus sinne! Enkeleitä mukaanne hoitokäynneille! Ja Voimia!
Luin postauksen kyybneleet silmissä! Kiitos!!!
Voimia päiväänne :)
tuksu

marjamatilda kirjoitti...

Kiitos Tuksu !