22.4.2012

Krookukset kukassa ja uusi rusakko ruokailemassa

Ensimmäinen lämmin kevätpäivä + 15 astetta varjossakin, aurinko paistoi koko päivän, eikä taivalla näkynyt pilven hattaraakaan. 
Useamman värisinä ja erikokoisina kukkarykelminä, niin kauniita, silmä lepää ja sielu voimaantuu tästä kukkien runsaudesta.
Ruttojuuri ei ole mikään upea perenna vaikkakin sen isot lehdet ovat hyviä peittämään tienvieri alueita, sen kukkaterttu on aika vaatimaton mutta kun se työntää nuppujaan maasta heti lumen sulattua niin se on omalla tavallaan erittäin viehättävä kevään kukkijoista.
Rusakoillekin kelpaa krookukset nuppuineen ja syövät lehdetkin, koko kukkaryhmä on tasaisesti leikattu aivankuin olisi saksilla leikattu. Oikein useampi kukkarykelmä on syöty, vaan onpahan noita vielä jäljellä ihan riittämiin.
Kultasade on saanut talvivaurion. Rusakolle on kelvannut puun nuorimmat versot. En laittanut puulle/pensaalle suojaverkkoa viime syksynä koska päättelin ettei se enään kelpaa "pitkäkorville" mutta toisin kävi.

Talvellahan vanha rusakko löytyi keinun alta kuolleena ja osin syötynä. Oli satanut uutta lunta ja kissantassujen jäljet olivat tunnistettavissa "vainajan" ympäriltä.
Heti tuli uusi yksilö tälle pihalle ja tuntuu olevan erittäin aktiivinen yksilö. Se vanha pupu käväisi vain lintujen syöttölautojen alustoilta syömässä maahan pudonneita jyviä mutta tälle uudelle tyypille ei se riitä vaan näyttää ottavan puutarhastamme myöskin tuoresalaatit. Tämä kyllä muistetaan syksyllä, suojaverkkoja viritetään runsaammin ja täytynee selvittää mikä torjuntatapa tai -aine pitää puput poissa kukkapenkeistäni.

Ei kommentteja: