2.10.2015

Valio-myrsky lähestyy ja vouhottajia riittää


Tyyntä myrskyn edellä, tavataan sanoa, mutta nyt on oikeasti Valio-myrsky saapumassa lännen suunnasta maahamme. Toivokaamme ettei suurempia tuhoja kuitenkaan syntyisi. Tällä alueella sähkökatkotkin ovat aina jääneet hyvin lyhyiksi, johtuen varmaan hoidetuista sähkölinjoista joilta metsuri firma on kaadellut pois liian lähellä linjoja olevia puita. Lähin huolen aiheeni on kaksihaarainen koivu, kadun toisella puolella jonka latvus on rehevä ja lehdet ovat vielä oksissa. Kyseisen puun juuristolla ei ole tarpeeksi kasvutilaa ja maakin on sulaa sekä  sateiden ansiosta kosteaa. Aamulla  sitten nähdään ensimmäisen syysmyrskyn aikaansaannokset.

Viime päivinä ovat monet ylilyönnit ja "vouhotukset" ihmetyttäneet; mistä kaikki johtunee ? Aiheutuuko se yksinomaan somen tehokkuudesta vai onko some vaikuttanut meihin herkimpiin ihmisiin hiukan liian voimakkaasti. 

Mistä johtuu että kaikessa tapahtuneessa ja kaikissa asioissa nähdään vaan se pahin mahdollinen vaihtoehto. Esimerkiksi jos koiralenkeillä tarkkavainuiset hauvelit löytävät jotakin syötäväkseen kelpaavaa ruuan jätettä niin naamakirjassa levitetään välittömästi että nyt on löytynyt myrkytettyjä lihapullia. Eihän kukaan tiedä tutkimatta onko niissä myrkkyä, voihan olla että linnut ovat kuljettaneet ihmisten ylipursuavista roskiksista löytämiään ruuan jätteitä. Tai joku ohikulkija on antanut tulla etovan olonsa suusta ulos. No se siitä.

Entäs sitten nämä vivahderikkaat pakolaiskeskustelut joihin en viitsi osallistua niiden päättömyyden vuoksi.  Ihmettelen kuitenkin että oman kunnan politiikko rinnastaa  pakolais- ja turvapaikanhakijan asioiden hoitoa meidän vanhushuoltoomme.  Sain sen kuvan hänen kirjoittelustaan että kunnassamme vanhuksia ei hoideta ja näinhän asian laita ei ole. Näiden kohderyhmien hoitoon liittyviä asioita ei voi rinnastaa miltään kohdin. Kehottaisinkin politiikkoa keskittymään saamiensa luottamustehtävien hoitoon istuessaan HUS:in hallintoelimissä että  esimerkiksi sairaaloista kotiutettavien ikäihmisten tiedot ja hoidontarpeet välittyisivät kuntamme kotisairaanhoidosta vastaaville ja mielellään myöskin ajoissa ettei vanhusten hoitoon tule pahoja katkoksia.  

Loukkaannuin syvästi somessä käydyissä keskusteluissa joissa väitettiin ettei meitä vanhuksia hoidettaisi läheskään niin hyvin kuin maahanmuuttajia. Miten he kehtaavatkin rinnastaa omat vanhuksensa ja maahanmuuttajat. Keskustelu loukkaa myöskin vanhushuollon hoitohenkilökuntaa mitätöinneillään. 

Ajattematonta keskustelua kaikkinensa, voihan käydä tulevaisuudessa niin että  juuri nämä pakolaiset ovatkin ainoastaan hoitamassa teitä somen "vouhottajat" kun te olette vanhuksia. Kannattaisi hiukan ajatella pidemmälle kuin omaan napaansa.

Politiikkojenkin olisi syytä hiukan harkita kannanottojaan pakolais- ja vanhushuollon asioista soisaalisessa mediassa. Voihan käydä niin ettei ääniä enään tipukaan seuraavissa vaaleissa.  Vaarana on että muistamme kirjoittelunne ja osammehan kuitenkin ajatella ihan omillakin aivoilla kun temme tulevaisuudessa valintojamme.
Kyllä se vaan on niin että hallinto, "suuret päälliköt" ja politiikot tekevät ne suurimmat mokat, suorittava taho alalla kuin alalla osaa ja on tehtäviensä tasalla. 

Pitäisi enemmän kertoa julkisuudesta julkisen terveydenhuollon ja vanhushuollon korkeasta osaamistasosta. Ikäihmisistä vain harva käyttää tietokonetta, eivätkä heidän kokemuksensa saamastaan hoidosta välity somessa. Tunnen monia jotka ovat tosi tyytyväisiä kun saavat asua omassa kodissaan ja hoitajat käyvät tarpeiden mukaan auttamassa täydentäen sopivasti omaisten antamaa hoitoa ja apua askareissa. Olen saanut tutustua eri kuntien vanhusten hoitolaitoksiin kun olen omaa sukuani käynyt tervehtimässä. 
Kaikki kokemukseni vanhusten huollosta ovat vaikuuttaneet minut vallitsevasta korkeatasoisesta ja inhimillisestä hoidosta. Lähestyessäni vuosi vuodelta tulevaa ,väistämätöntä totuutta; vanhushuollon tarvettani, niin luotan tuleviin ja saatavilla oleviin palveluihin ja hoitoihin, hoitajineen, olivatpa ne valko- tai muunvärisiä iholtaan, ovathan he ihmisiä, useinkin monet  vielä  kutsumusammatissaan.

Meikäläiseen eivät "vouhottajien" yllytyksen paljonkaan hetkauta, pyrin ne poistamaan myöskin "muistista", onhan se niinkin että somessakin tyhmyys tiivistyy.
Vallitseehan maassamme kuitenkin edelleen sananvapaus.

Ei kommentteja: