13.6.2011

Vapaaehtoistyötä Kotorannassa

Kesäkuun ensimmäinen viikko oli kalenteriini merkitty; vapaaehtoistyötä Kotorannassa.
Olimme suunnitelleet tuetulle lomalle teemaksi "viherpeukaloviikko" ja ohjaajaksi olin pyytänyt Hortonomi Sarin.
Olen mielessäni turhautunut teemoihin jotka ovat ns. "tekaistuja" jonkun asian ympärille, toisin sanoen; tyhjänpäiväistä hössötystä josta ei jää osallistujille mitään kotiin vietävää!
Ehkäpä asenteeni johtuu siitä että olen niin työkeskeinen ihminen että aina pitää tehdä jotakin näkyvää tai hyödyllistä.

Ihana Säääksjärvi ! Järvinäkkymään en kyllästy milloinkaan! Siis latauduin heti kauniin luonnon tunnelmiin.
"Honkapirtti" monien kirpakoiden palaverien pitopaikka mutta myöskin ikimuistoisia hetkiä hiljaisuudessa, hyvässä seurassa !
Järvi aivan imaisee viileään syleilyynsä tai soutelemaan hiljalleen veneen lipuessa eteenpäin...
Monet siikasaalit on pyydetty Sääksistä ja monet suolasiiat nautittu. Ei mistään saa niin hyvänmakuisia mateitakaan kuin Sääksistä.
Lokki teki itsepäisesti pesäänsä laiturille , vaikkakin se tuhottiin monta kertaa, eikun uudestaan alusta alkaen risuja kasaan...
Ai niin minähän tulin vapaaehtois hommiin..... eka homma oli kasvimaan rakentaminen, eli teimme naisvoimin kasvatuslaatikot laudoista joiden pohjalle levitimme sanomalehtiä ja niiden päälle multaa. Lomalaiset innostuivat välittömästi kylvö- ja istutustöihin. Niinpä laatikoihin kylvettiin erilaisia salaatteja, herneitä, persiljaa ja istutettiin monenmoisia yrtintaimia.
Toinen mielenkiintoinen viikon puuhista oli kesäkukkien istutus laatikoihin ja ruukkuihin. Saimme 250 tainta istutettavaiksi ja homma oli tehty alle aika yksikön.
Välillä vietimme nautinnollisa kävelylenkkejä Kiljavan opiston kauniilla piha-alueellakin.
Opiston alue huokuu tasapainoa ja rauhaa.
Viimeisenä lomapäivänä lomalaiset tekivät kukka-asetelmia ja kylläpä niistä tulikin kauniita, aivankuin ammattilaisten käsistä. Onnistumisen ilo välittyi jokisen ilmeistä, jokaisen luovuus ja värisilmä pääsivät valloilleen. Toinen toistaan kauniinpia taideteoksia valmistui päivän aikana jopa kotiin vietäviksi.

Lomaviikon kunniaksi istutimme "muistopuun", Hevoskastanjan taimen, päätimmekin kaikki käydä useasti Kotorannassa lomailemassa ja katsomassa miten meidän istuttama muistopuu kasvaa.

Vapaaehtoistyö on todella antoisaa ja palkitsevaa puuhastelua mieleisen harrastuksen parissa. Oli hyvin rikastuttavaa vaihtaa kokemuksia puolin ja toisin, kaikkea kasvien hoitoon liittyvää ei saa kirjoista eikä netistäkään. Kokemuksia on siksi erittäin hyva vaihtaa, niistä aina poikkeuksetta viisastuu, koska monet konstit puutarhuritkin oppivat vasta kantapään kautta eli kokemuksen kautta.

Toivon mukaan vastaavanlainen teemaloma järjestetään vuosittain, ilmoittaudun välittömästi vapaaehtoistyöhön. Tuettu loma myönnetään sosiaalisin , terveydellisin ja taloudellisin perustein ja sen voi saada vaan joka toinen vuosi.

Tavataanhan "Viherpeukaloiden" viikolla toukokuussa 2012 Lomakoti Kotorannassa.

3 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Mukava idea tuo viherpeukaloviikko. Sarin blogista luinkin tuosta hänen vetämästään aktiiviviikosta.
Kukkien kanssa puuhastelu on hyvin rentouttavaa.

Sirkka kirjoitti...

Voin vain kuvitella kuinka teillä oli oli siellä paljon nautinnollista puuhasteltavaa...Marjanpuuhastelut.
Ensimmäinen kuvakin sai minut pysähtymään ja kuvittelemaan kuinka rentouttavaa ja kauniin rauhallista katseltavaa antaen ajatusten lipua kohti veden pintaa sulkien silmät ja nukahtaa.
Nautin kaikista kuvistasi aivan ihanat kesä ja kukat!
Olipa hyvä että sait nauttia kaikesta ja lähdit mukaan!
Kiitos!

Mukavan leppoisia kesäpäivien puuhasteluja.

Anonyymi kirjoitti...

Jos pääsemme lomailemaan Kotorantaan niin toivottavasti siellä olisi yhtä ihania ihmisiä pitämässä lomalaisista huolen.