14.4.2011

Keväisiä puuhasteluja

Lumet ovat saaneet kyytiä heti ilmojen lämmettyä ja vesi virtaa puroissa ihan tulvimalla. "Ruohosaappaat" miellyttivät ja sainkin oivan linkin pihakoristeeksi (kuva: Biolan)
Pihalla on vielä senverran vetistä että ainoat järkevät jalkineet ovat kumisaappaat kun käyskentelen katselemassa sipulikukkien esiintulevia nuppuja ja terkastelen kasvien tilaa ja selviytymistä rankan pakkastalven kourista.

Jouluhyasintit (luit aivan oikein) nostavat tanakoita nuppujaan esiin lumen keskeltä, siis selviytyneet talvesta erittäin hyvin. Olen istutellut jouluisin saadut sipulit maahan aina keväisin ja ne ovat erittäin ihastuttavia kukkiessaan huhti-toukokuussa pihalla.

Ikivanhat kasvihuonekrookukset ovat jouluruusun jälkeen seuraavaksi kukkimisvuorossa. Vaikka ne ovat melkein sulamisveden peittäminä muutaman päivän niin ei se tahtia haittaa, heti kun aurinko vaan pilkistää pilven takaa niin ne aukaisevat hennon vaalean siniset kukkansa taysin auki, ryhmänä ne ovat erittäin kauniita.

Jalokärhötkin ovat kaikki hengissä, niiden tilasta olinkin eniten huolissani, miten pakkasherra on niitä rääkännyt, mutta hyvinhän ne ovat talvesta selvinneet.

Lintulautojen alustoilla on paljon maahan pudonnutta auringonkukan siementä joita kaiken kokoiset linnut käyvät syömässä. Jopa oravatkin ovet vihdoin palanneet pihallemme, ne kuloukkaantuivat meille kaadettuamme heidän pesäpuunsa ja vaahteran jonka kukkanupuista kurret erityisesti pitivät. Olemme saaneet varmaan tekosemme anteeksi.

Pikapuoliin kerään loput siemenet kompostoriin , ne nostavat nopeasti siellä palaessaan lämpötilan huippuunsa , nytkin se on + 60 astetta, kylläpä "kypsyy" hyvää ja ravinteikasta multaa kukkapenkeille levitettäväksi, tosin puutarhakompostin kautta.

Olen saanut "harrastaa" mieleistäni kevätpuuhaa; tekemällä puroja ohjaamaan vesiä sulavilta lumikasoilta haluamaani suuntaan. Siitä saa tuntea oikeasti kevään tulleen. Samalla voi nautiskella kevätkonsertista jonka peipot ja mustarastaat pitävät, säestäjinään tiaisset ja fasaanit.

Linnuista tulikin mieleen; linnunpöntöt, mieheni on niitä väsäillyt puhdetöinään ja mielenvirkistyksekseen. Jospa joku teistä on ilman pönttöjä eikä ole tilaisuuttaa itse nikkaroida niin myyn näitä halvalla; 10 €/kpl.
Paistinlasta setit samoin 10 €/nippu
Keväisiin puuhasteluihini kuuluu myöskin "Kirppispöydän" vuokraus, jo toinen viikko meneillään ja tein lisavarauksen vappuun asti. Varmaankin ehdin kuukauden aikana myymään jonkin verran kerääntyneitä tavaroita jotka ovat itselleni käyneet tarpeettomiksi mutta joku voi vaikka tarvita niitä. Iloksen huomasin että asiakkaita liikkuu pöytärivien väleissä runsain mitoin. Edullinen ja vanhakin tavara käy nyt hyvin kaupaksi ja joka kerta kun käyn siistimässä pöytääni, niin pienellä kierroksella löydän aina jonkun tarpeellisen tavaran joka tarttuu mukaani.

Nyt sain ikkunatkin pestyä ja heti tuli paljon "kirkkaampi" olotila kaikkinensa. Eilinen oli hyvä sää moiseen hommaaan kun aurinko ei paistanut lainkaan ja oli tosi harmaa päivä, siis sopiva kuitenkin pakolliselle huushollihommalle. Vaikka sitä aina siirtää jokun verukkeen turvin tuonnemmaksi niin nyt olen itseeni tyytyväinen kun sain eilen oudon inspiraation ja ikkunat puhdistuivat tuossa tuokiossa.

Kun perheen yllättää vakava sairaus jos toinenkin niin oppii arvostamaan elämän pieniäkin iloja ja nautintoja. Eikä siihen tarvita rahaa eikä tavaraa, ei myöskään elämys-/etelän matkoa vaan ne omat onnen ja ilon tunteet ja elämykset löytyvät aivan läheltä. Oppii myöskin heräämään aamuisin; kiitollisin mielin aina uuteen päivään. Pysähtyy ajattelemaan mikä ihmisen elämässä on tärkeintä ja hylkää kaiken turhan hössötyksen ja hätäilyn. Oppi myöskin luottamaan siihen että elämä kantaa, vaikka tulevaisuus ei aina näytäkään ihan hyvältä, kaikesta selvitään.

1 kommentti:

Marsu kirjoitti...

Meillä on vielä piha lunta pullollaan. Tähän aikaan vuodesta kaikki tutut aina jaksvat hämmästellä sitä, kuinka muualla on täysin lumetonta, mutta meidän piha on kuin joulumaa itsessään!

Nyt on sentään alapihalla alkanut nurmikko näkymään vihdoinkin jipii! :)

Yläpihalla sitten lunta riittääkin..