11.2.2016

Mullanvaihtoa

Tämä on tavoitteeni !

Riippapelargoniastani otettu kuva on otettu toissa kesänä, jolloin hankin näitä kolme amppelia Mahkosen puutarhalta. www.mahkosenpuutarha.fi  Viime kesänäkin nämä komistukset kukkivat mutta hiukan laiskemmin kuin edellisenä vuonna.  Olen säilyttänyt ne kellaritiloissa noin +3-6 asteen lämpötilassa, niukasti kastellen. 

Ulkona sataa vettä, lumet ovat melkein kaikki sulaneet, on sopiva päivä laskeutua kellarikerrokseen katsastamaan talvehtvat ulkokukat. Siivoan kuivuneet lehdet ja oksat pois verenpisaroista pelargonioista, todeten että,  kaikki "kellariasukkaat" voivat hyvin. 

Innostuin saman tien  vaihtamaan mullat minulle arvokkaimpiin pelakuihin. Vanhat ja vanhanaikaiset yksilöt saavat uudet mullat vasta keväällä, ulos muuton yhteydessä. Siispä levitin vanhan kerniliinan lattialle, ihan vaan siksi että liinan päältä on helpompi siivota lattialle karisseet mullat. Olin jo syksyllä varannut multasäkin kellariin, missä se pysyi sulana ja istutuslämpimänä. Ekaksi otin työnalle riippapelakuut, niissä oli tosi heikosti elonmerkkejä elossa olivat kuitenkin ja juuret hyvässä kunnossa.
Leikkelin vanhat versot pois, jättäen vaan muutaman vihreän kasvun nalun. 
Riippapelargoniat pääsivät eteläikkunalle ja lämpimään, viileästä kellarista. 

Saas nähdä milloin  nuo "kaunottaret" alkavat kukintansa ? Viime kesänä heidän kukintansa alkoi vasta kunnolla heinäkuun lopulla. Nyt ne pääsivät kuukautta aikaisemmin valoon ja lämpöön, niin pitäisi siitä olla vähän vaikutusta kukintaan. Toivossa on hyvä elää. Helpompi tapa toimia, olisi heittää syksyllä kukat vaan kompostiin ja ostaa aina uudet kukkivat amppelit puutarhalta. Helppoa kyllä mutta kasvattamisen ja onnistumisen ilo jää kokematta.

Vaihdoin mullat myöskin kaikkiin siemenistä kasvatettuihin pelakuihin ja kaikki mahtuivat valoisalle ikkunapaikalle. Tein myöskin rohkeat leikkaukset ja laitoin pistokkaita tulemaan. Tästä ne tämän kevään puutarhapuuhastelut alkoivat. Olotilani on aivan keväinen.

Kevättä rinnassa on myöskin linnuilla. Tikat jo pärryyttelevät tolpan peltejä ja tiaisilla on titi-konsertti menossa, eli se lyhennetty titityy. Mustarastaat jo virittelevät vienoilla soinneilla viserrystään kevätkonserttiin. Viherpeipoilla on myöskin kilpalaulantaa lintulaudan lähellä olevassa pihapuskaassa.  

Tänään tuli hyötyliikuntaa enemmän kuin "lääkäri määrää", kun ramppasin eestaas kellarin rappuja ja saunapolkua, hakiessani sopivan kokoisia ruukkuja ja aluslautasia saunakamarista ja kannoin istutetut ruukut kellarista yläkertaan. Vielä jälkiverryttelynä kävelylenkki Vili.koiran kanssa vesisateessa ja lopuksi hitaat venytykset jaloille, käsille ja selälle. Itsehoito jatkuu illalla,  rentoutuen fyysisesti ja henkisestikin  hyvän kirjan seurassa.


Ei kommentteja: