16.3.2015

Ituja tulossa

Liotin  hyvin huuhdellut sinimailasen siemenet yön yli.
On hyvä huolehtia idättämisen ajan välineiden ja veden puhtaudesta, ettei pääse syntymään ylimääräisiä ja haitallisia "pöpöjä". Olen idättänyt jo 80-luvun alusta lähtien eikä itujani syöneet ole saaneet minkäänlaisia vatsapuruja, päin vastoin ne ovat vielä helposti sulavia eivätkä tuota sappivaivaisillekaan minkään laisia ongelmia.
Käytän idättämiseen lasipurkkia ja harvaa kangasta joka on kumilenkillä suljettu lasipurkin suulle. Huuhtelen pari kertaa päivässä idut kylmällä vedellä. Huuhtelu on helppoa ilman siivilää ja lisä astiaa, se onnistuu suoraan idätys  purkin kanssa.
Huuhdellut siemenet valutan ja laitan purkin vinosti alassuin kuivauskaappiin valumaan.

Tässä vaiheessa itäneet siemenet on hyvä "kylvettää" runsaassa vedessä. 
Tässä kylvetetyt siemenet  syötäviksi ja säilytettäviksi jääkaapissa.

Idut ovat terveellistä ja ravinteikasta salaattiainesta. Jostakin syystä keväisin herään aina myöskin idättämään. Sinimailasen siementen lisäksi mieli ituja ovat mung pavun idut.

Siemenissä on tavallisesti runsaat eväät uuden taimen alkuvaiheita varten. Niissä on valkuaisaineita, tärkkelystä ja rasvaa sekä rakennusaineiksi että energian lähteeksi. Niissä on myöskin kaikki elintärkeät kivennäisaineet.

Sopii erinomaisesti tarjottavaksi aterialla salaattina, eikä välttämättä tarvitse edes salaatinkastiketta makua parantamaan, maistuu herkulliselta ihan sinällään.

Ei kommentteja: