25.1.2015

Edestään tehdyn työn löytää

Matilda-mummini sanoi aina että edestään tehdyn työn löytää ja myöskin tekemättömän. Sanonta pitää hyvin paikkansa. Viime kesäisiä kuvia katsellessa mummin sanonta kävi taas mielessäni, kun muistin tehneeni yhden ikävimmistä pihapuuhista, saunapolun kitkennän.

Kivien välit olivat kasvaneet täyteen rikkaruohoja, jotka poistin juurineen, pientä kuokkaa apuna käyttäen. Työ otti "selän päälle", heikkojen vatsa- ja selkälihasten takia kroppa oli kuin selkäänsä saaneella ihmisellä. Työ kannatti tehdä pienistä krempoista huolimatta. Nyt saunapolkuni on mieleisessä kunnossa. Tyytyväinen olen siitäkin etten siirtänyt ikävää hommaa keväälle, vaikka mieli tekikin.
 Ensi keväälle en ole suunnitellut mitään muutosta puutarhaan. Nurmikot ovat hyvässä kunnossa ja kaadettujen puiden kannot poistettu ruohonleikkurin tieltä.
Illakot ovat lähteneet luvattomasti kasvamaan lintujen kuljettamista siemenistä, nekin tuli siirrettyä niiden omaan kasvuryhmään siemenineen päivineen.
Juhannusruusun ympärille asensin juurimattoa ettei se pääse leviämään vallan hulvattomasti.
Vanhin nurmikko oli sammaloitunut, se vaati vähän sammaleen poistoon tarkoitetulla "härvelillä" ajoa ja lannoitusta.  lopputulos oli hyvä. Nurmikko jatkoi hurjaa kasvuaan aina lumen tuleen asti, no oikeesti ainakin melkein lumeen tuloon asti.

Kevättä on mukava odotella kun saa vaan suunnitella mitä kylvää kasvimaalle ja mitkä kukat valitsee portinpielen saaviin ja isoihin ruukkuihin autokatoksen oviaukolle. 
Varmaa on että talon pohjois puolella olevalle rappuselle istutan varmaankin taas Ahkeraliisat jotka kukkivat varjossakin.

Kellarissa talvilevossa olevat pihakukat voivat hyvin. Daalian juurakoilla on sopivan kosteaa ja viileää "perunakomerossa", pelakuut ovat vaatineet niukkaa kastelua. Talvi on ollut mukavan leuto ettei ole tarvinnut laittaa sähkölämmitystä päälle, lämpötila on pysynyt kellaritiloissa plussan puolella +3-+5 astetta.

Kesän "kukkakuvia" katsellessa toivookin että loput talviset päivät kuluisivat pikavauhtia ja lumet sulaisivat että pääsee taas seuraamaan kukkapenkkien kasvun voimaa. 

On opeteltava heräämään aikaisemmin, koska talvikausi on laittanut aikataulut uuteen uskoon. Ilta vaihtuu aamutunneille hyvien kirjojen seurassa ja unta on pitänyt jatkaa aamulla, melkein auringon nousuun astikka. Muistutan karhua siinä että tykkään nukkua pitkät yöunet talvikautena, kevään koittaessa unentarpeeni vähenee. Nelko nopeasti totun "aamuvirkun" elämään muutamalla herätyskellon herätyksellä aamuvarhain.
Ei kommentteja: