24.4.2014

Kompostin hoitoa

Viime kesästä asti kerätyt puutarhajätteet ovat siistissä kasassa, kaikki puutarhasta tulevat risut , rikkaruohot, haravoidut lehdet on kerroksittain, välissä multakerroksia., sekä lämpökompostorin melkein mullaksi palanut aines on piiloitettu kasan sisuksiin aktivoimaan palamisprosessia.  Nyt vain hiukan "muotoilin" kasaa sopivan näköiseksi ja kasan huipulle laitoin multaa, reunoille katteeksi silputtua oksaa, jotka olivat edellisen vuodenkin, nyt "kypsän" kompostin katteena. Kasan huipulle istutan kesäkuun alussa kurpitsan taimet jotka yleensä rehevällä kasvullaan peitäävät koko luomuksen.
Uusi ja vanha komposti
Viime kesän kuivuudesta johtuen en uskaltanut tyhjentää kaivojamme kompostin kasteluun ja sen näkee kompostimullan koostumuksessa. Muina vuosina ei ole tarvinnut seuloa multaa mutta nyt pitää käyttää aines seulan kautta kasvimaalle ja kukkapenkeille. 

Kasteleminen on tosi tärkeää ettei komposti pääse liian kuivaksi, sopiva kosteus edesautta  pieneliöiden toimintaa ja koko jatteiden palamisprosessia.

Huomiseksi päiväksi jäi vielä mullan seulonta ja kasan suojaaminen sateilta sekä uuden kompostin perusteellinen kastelu.

Ei kommentteja: