28.5.2013

Perunan istutusta

Valitsin perunalajikkeeksi aivan uuden; Carrera-perunan. Se on ohut kuorinen kellertävä maltoinen ja erittäin hyvän makuinen lajike. Kasvaa nopeasti ja on hyvä "kesäperuna". Perunamaa on niin peni ettei siitä riitä kahteen huusholliin kuin "uudet perunat", kellariin ne eivät ehdi kun tulevat syödyiksi aiemmin.
Idätin ne itse autotalli/verstaan lattialla, laatikoissa ja iduista tulikin sopivan napakoita maahan pantaviksi.
Tein vaot vanhalla kuokalla joka onkin paras työväline silloin kun tekee käsin koko homman. Kuokka on vanhoja peruja kotoa, tosin se ei ollut enään käytössä kun maa muokattiin ja vaot ajettiin traktorin voimin.

Kärräilin vielä kompostimultaa vakojen harjalle ravinteiksi ja maanparannukseksi ainakin 15 kottikärryllistä. Lopuksi lapioin loput "kypsät mullat" keoksi ja peitin mustalla muovilla ettei sateet huuhtele ravinteita maastoon. Näin tuli myöskin lisätilaa kesän aikana kerätyille kompostiaineksille.

Perunamaan muokkaus ja istutus on kyllä puutarhatöistä se kaikkein raskain homma.Kylläpä vanhankin selkä on nyt jumissa, täytynee venytellä tehokkaasti ennen levolle menoa ja vielä aamullakin, jospa se siitä taas verttyy ennelleen. Onhan tuo selkä aina noi hommat hyvin kestänyt ja palautunut suht koht nopeasti normaaliin kuntoon.

Kuukalenterin mukaan parasta perunanistutus aikaa on 26.5-4.6, perinteisesti pidettiin parhaana istutuspäivänä Kustaan päivää joka 6.6.
Maakin oli jo sopivasti lämminnyt eikä vielä liian kuivaa eli olio oikein sopiva päivä perunoita istuttaa.Ei kommentteja: