8.5.2016

Orvokkeja äidille kesken kevätkiireiden

 Sain tyttäreltäni ihania orvokkeja .....
valmiiksi  istutettuna kukkakoriin.... 
Ilosilmäiset orvokit toivottelevat tulijat tervetulleiksi  jo enenkuin ehtivät soitella ovikelloa, kun laitoin orvokkikorin piristämään kolkkoa sisääntulo rappusia. Orvokit kuuluvat  mielikukkieni ryhmään, varsinkin juuri alkukevään kukkina kun ovat kiitetävän ahkeria kukkijoita  ja vielä kylmää kestäviä kaunottaria.

Keväiset kiireet jatkuvat, seuraavana puuhana aloitin ojan kaivuun talon ja suihkulähteen välille. Poistin nurmikon paloina ja muun maa-aineksen muovin päälle.
Kaivettuun ojaan asetin muoviputken jonka sisällä tulee kulkemaan sähköjohto suihkulähteen vesipumpulle ja talvella "valopuulle".
Peitin "kaapeliputken" mullalla ja asettelin nurmikon palaset takaisin paikoilleen kastellen ne runsaasti. Homma oli hyvä tehdä alkukesästä että nurmikonpalaset jatkavat kasvuaan ja sähköjohto on poissa ruohonleikkurion tieltä, kun nurmikonajot alkavat.

Perinnetiedon mukaan, kasvavan kuun aikana on suosiollinen istutusaika kasveille, siksi aloitin istutus urakan heti kuun vaihduttua. Kesän kasvupaikoilleen pääsivät daaliat, syyssyrikat, suklaakosmos ja miekkaliljat. Ruukkuhortenssiat vaikuttivat melko hengettömiltä talven jälkeen, niin istutin ne pihan perälle, joutomaahan virkoamaan. Eikä paljon haittaa vaikka eivät virkoisikaan, olin jo kyllästynyt niitten jättikokoisten kukkien tukemiseen.

Taloudellisena ihmistyyppinä kierrätän melkein kaiken, siispä pihaltani ei tavitse viedä yhtään pois puutarhajätteitä. Kerään kaiken puutarhakompostiin, muhimaan muhevaksi, ravintorikkaaksi mullaksi, käytettäväksi kasvimaalle ja kukkaistutuksille. Oksat ja risut haketan pensaiden katteeksi ja isommat oksat pilkon saunan vesipadan lämmitykseen. Kompostimullan seulonta ja kärrääminen kasvimaalle on keväisistä puuhistani niitä raskaimpia hommia fyysisesti. Vanha selkäparkani ei oikein pidä moisesta hommasta. Tai oikeammin selkälihakseni huutavat venytyksiä työrupeaman päätteeksi. Olisi kannattanut käydä kuntosalilla talvikuukausina, etteivät lihakset olisi päässeet näin rapakuntoon.

Lämpötila on kohonut yli 20 asteen, eikä yölläkään lämpö laske alle nollan. Kesäisen lämmin sää toukokuun alussa on ihanaa mutta kukkaihmisenä en pidä siitä että kukinta-ajat ovat huomattavasti lyhyempiä kuin viileämmällä säällä. Toinen haitallinen vaikutus lämpimällä säällä on että nurmikko kasvaa liian lujaa vauhtia, samoin rikkaruohot kukkaryhmissä. Helteiset säät eivät ole työkeskeisen ihmisen ihanne säitä, ei todellakaan. Helteet uuvuttavat liiaksi, viileämmällä säällä saa paljon enemmän aikaiseksi pihatöitä.

Onneksi kellaritiloissa on viileää, jonne voi mennä välillä vilvoittelemaan. Näin teinkin, kun huomasin oravien tihutyön joka piti korjata. Kurreille on laitettu oma syöttölauta pihapuuhun ja siitä oli hajoitettu pohjalauta kokonaan. Siitä vaan saha käteen ja nikkaroimaan uutta pohjaa laudalle.

Kevät on kaikille meille "viherpeukaloille" kireistä aikaa, mutta samalla se on vuoden kauneinta aikaa luonnossa, pihoilla  ja puutarhoissa. Luonnossa liikkuessa voimaantuu, aamuvarhaiset hetket pihamaalla virkistävät uuteen päivään ja  ihanat lintujen konsertit sekä kevään kauneus virittävät kulkijansa kiitollisuuteen ja positiiviseen elämän kulkuun.

Ei kommentteja: