15.5.2016

Kevätkylvöjä ja muita puuhasteluja

Kevät ja siemenpussit villitsevät sormet työskentemään mullan ja ruukkujen kanssa aivan älyttömällä innolla. Niinkuin ei vanhalla pihalla jo olisi ennestään tarpeeksi kukkivia kasveja, kesäkukkia on ihan pakko kylvää joka kevät. 

On erivärisiä tuoksuherneen ja krassin siemeniä, kosmoskukan- sekä auringonkukankin siemeniä. Tuliunikkoakin löytyi pieni pussukka.  Lisäksi viimekesänä itse kerätyt malvikin, kehäkukan, krassin ja erikoisen unikon siement.  Kylläpä kylvettäviä onkin runsaasti, tosin osan siemenistä kylvän suoraan maahan, varsinkin noi ns. "omat siemenet".
Valmista tuli, kaikki on kylvetty ja nimilaputkin on jokaisessa dynossa.
Pihalle pääsi jälleen kevään koittaessa mieheni tekemä istutuspöytä, jonka ääressä on hyvä työskennellä, korkeuskin on sopiva kylväjän selälle. Halla öiksi on helppoa suojata kylvökset harsolla.

Kasvimaalle kylvin ainoastaan tässä vaiheessa persiljaa ja istutin yhden vaon varhaisperunaa. Maa ja ilmakin on vielä liian viileää esim pavuille/herneille. Perinteinen perunan istutus päivä on Kustaan päivä, jota siemenperunat odottelevat laatikoissaan vielä kallariverstaan lattialla.

Sadepäivä tuli kuin tilauksesta kylvöjen ja istutupuuhien päätteeksi, sopivasti taivaan hanat aukesivat viherpeukalon aherrusta palkiten.
 Pienet ja vaatimattomat esikot ihastuttavat runsailla kukinnoillaan.
 Leviävät siemenistä ihan itsekseen......
 alkuun on tietysti "heitelty" osto siemeniä esikoille suunniteltuun paikkaan...
 lopusta huolehtivat lisääntymisen itsekseen....
 ensimmäisinä avaavat keltaiset kukat...
joukossa on myöskiin vanhaa lajiketta joka on pihalla ollut ennestään, niiden kukat ovat vaatimattomampia mutta kukkivat runsaasti, kuva niistä ei oikein onnistunut.

Ei kommentteja: