13.6.2015

Tuoksujen sinfoniaa

Puutarhassa on menossa oikein tuoksujen sinfonia. Sireenit kukkivat tänä vuonna runsaasti ja tuksut ovat mahtavat. Etualalla olevan valkoisen takana on vanhanaikainen  sininen sireeni joka levittää tuoksuaan ympäristölleen.
Köynnöskuusama availee nuppujaan jo vähitellen. Muutamat avonaiset kukat levittävät hienostuneet tuoksut ohikulkijan iloksi. Kukka sinänsä on vaatimaton mutta tuoksu sitäkin upeampi.
Pihalla on parikin pientä aluetta jossa ovat luonnonvaraiset kielot saaneet kasvaa rauhassa. Keittiön ikkunan alla on niistä toinen ja avonaisesta ikkunasta leviää keittiöön hyvä kielon tuoksu kun taas olkkarin ikkunasta tulee sireenintuoksut sisälle. Asunnossakin on oikein tuoksujen sinfonia.
Vanhanajan Illakko vaatimattomuudessaan jää muiden kukkien varjoon mutta illan tullessa se levittä tienoolle miedon tuoksunsa.
Marjaomanapensaan tuoksu muistuttaa hiukan omenan tuoksua mutta minulle tulee mieleeni kylläkin nuoruudessani keväinen lannanlevitys pelloille ja siitä leviävä haju, varsinkin kun pensaan tuoksu on voimakkaammillaan. (anteeksi)
Atsalean tuoksun voi aistia vain iltaisin, se on hyvin herkkä ja hienostunut.
Kesän parhaita tuoksuja on tuoreen, juuri leikatun nurmikon tuoksu, siinä on kesä mukana.

Keväinen mullan tuoksu on lempi tuoksujani, siinä on jotakin vahvaa ja väkevää voimaa.

Tuoksut puutarhassa jatkuvat kesän edetessä, pian tuoksuvat ruusut, liljat, hajuherneet, jättibalsamit  ja muut kesän kukkijat.
Tuoksut puutarhassa lumoavat hienoilla vivahteillaan aistimme, samoin kun kukat eri sävyillään, hivelevät silmiämme. 

Olen saanut korvaamattoman arvokkaan lahjan elämässäni kun saan käyskennellä omalla pihapolullani ja nauttia kaikin aistein puutarhani kauneudesta, tuoksuineen kaikkineen.
Puutarhan tuottamat nautinnot vaikuttavat ihmiseen kokonaisvaltaisesti; terveyteen, mielialaan, elämänhaluun, antaen virikkeitä, haasteita jne vaikutukset ovat moninaiset.

Ei kommentteja: