20.3.2011

Mullanvaihto huonekasveille


Mullanvaihto

MullanvaihtoHuonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Esimerkiksi kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein. Myös suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Näille kasveille voidaan vaihtaa multa osittain kaapimalla vanhaa pintamultaa pois ja lisäämällä tilalle uutta ravinteikasta multaa.

Pelkkä kasvuturve tiivistyy nopeasti kukkaruukussa, siksi pitkäikäisille huonekasveille suositellaan kompostoimalla valmistettua Biolan Musta Multaa. Musta Multaan muodostuu kestävä mururakenne, joka pitää mullan ilmavana ja kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina ja terveinä.

Altakasteluruukuissa käytetään Biolan Altakastelumultaa, joka sisältää pitkiä kuituja edistämään veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Altakastelumulta on myös riittävän ilmavaa suuriin ruukkuihin.
Mullanvaihto vaihe vaiheelta
Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.
Kasvin irrotus ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, jos siihen ei ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen.
Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Multa sisältää runsaasti humusta, joka liimaa maahiukkasia toisiinsa muodostaen muruja. Jos multaa ei esikostuteta, vaan kastellaan reilusti heti istutuksen jälkeen, saattaa multa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikeinkäsitelty multa ei kovetu.
Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan sentin pari juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä.
Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.
Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2-3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.
Osa kasveista leikataan mullanvaihdon yhteydessä

Haaroittuneet ruukkukasvit, jotka ovat kauniita vain tasaisesti kasvaessaan, leikataan keväällä mullanvaihdon yhteydessä. Leikkaamiseen käytetään terävää veistä tai oksasaksia. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Katkaistun verson silmut pullistuvat leikkauksen jälkeen ja pian niistä kasvaa uusia versoja, jotka tekevät kasvista tuuhean. Vuosittaista leikkausta kaipaavat muun muassa kiinanruusu ja pelargoni.

Mullanvaihdon jälkeen kastellaan varovasti

Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin Biolan Merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Erityisesti varotaan liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla. Normaali kastelu aloitetaan vasta, kun kasvi on päässyt kasvunalkuun eli noin 2 - 3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Lue lisää huonekasvien hoitolannoituksesta
Kaktusten mullanvaihtoon omat niksinsä

Nopeakasvuiset lehtikaktukset kaipaavat uutta multaa vuosittain, mutta hidaskasvuisille kaktuksille riittää mullanvaihto joka toinen vuosi. Luonnossa kaktusten kasvualustana on hiekkaa, soraa ja kiviä. Ruukkukaktustenkin kasvualustan tulisi olla hiekansekaista ja ilmavaa. Biolan Kaktusmulta on kehitetty nimenomaan kaktusten ja mehikasvien kasvualustaksi.

Kaktukset viihtyvät ahtaissa kasvuoloissa, siksi ne istutetaan pieniin lasittamattomiin saviruukkuihin. Saviruukkuja liotetaan vedessä muutama tunti ennen ruukutusta. Jos ruukku on kuiva, se imee itseensä kosteuden mullasta ja voi vahingoittaa kasvia.

Suurten piikikkäiden kaktusten käsittelyä helpottaa styroksilevyt, jotka painetaan hellästi piikkien päälle. Näin kaktusta voi käsitellä helposti piikkien pistelemättä.
(teksti lainattu: Biolan)

Tein mullanvaihdot jo viime viikolla koska se oli perinnetiedon mukaan hyvää aikaa tehdä se. Kylvin myöskin "kesäpäivänhatun" siemenista puolet, toisen puolen pistän multaan myöhemmin kun ajattelin että olisi koko kesäksi kukkivat kukat haudalle. Se on matala ja runsaasti keltaisin kukin kukkiva yksivuotinen kukka. Helppohoitoinenkin vielä,mikä sopii minulle erittäin hyvin.

Tein pelakuille reippaan leikkauksen ja toin osan eteläiselle ikkunalle, olen onnistunut ne pitämään hengissä talven yli joten niistä saa upeat kukkivat ulkokukat kesäksi ulosvietäviksi. Nyt vaan pitää lannoitella ja käännellä niitä kukkapöydällä että siitä kasvaa muodoltaan tasaisen tuuhea eikä ainakaan ns toispuoleinen.
Verenpisaratkin talvehtivat hyvin viileässä vinttikamarissa, vaihdoin mullat ja suoritin niukan leikkauksen.
Maljaköynnökseni on varmaan kuollut kun siinä ei ole pienintäkään elonmerkkiä. Vahinko, kun se oli niin kaunis yksilö, hankin torimyyjältämme uuden , niinhän se on korjattu :)

Kevät keikkuen tulevi; eilen satoi ainakin 4 senttiä lunta, tänään taas on + 4astetta lämmintä ja aurinko paistaa.

Ei kommentteja: