6.9.2008

Kompostorista-kompostiin

Kompostorin lämpötila on laskenut 30 asteeseen ja "tavaran" pinta on noussut uhkaavasti kohti kantta, on siis aika siirtää palanut massa kompostiin, jossa se jatkaa muhimista ja on valmista multaa levitettäväksi keväällä lannoitteena kukkapenkeille ja kasvimaalle. Ison kottikärryllisen sieltä saikin kärrätä, muhevan hyvän näköistä ja -hajuista, melkein mustaa massaa, jonka hautasin kompostin keskelle ja puutarhajätteitä päälle.
Kompostorin pohjalle laitoin kerroksen kuoriketta ja pudotin ilmastointiputkien kohdalle juuttuneen "tavaran" alas, lapiolla sekoittaen ja päälle kerros kuoriketta. Kokemuksesta tiedän että tämän toimenpiteen jälkeen lämpötila alkaa taas nousemaan eli palamisprosessi jatkuu.
Laitamme kompostoriin kaiken taloudessa syntyvän biojätteen ja kompostorin hoito on jotenkin ohjautunut puutarhatöihin hurahtaneelle perheenjäsenelle, eli minulle. Ei ole muuten ihan niitä mielihommiani mutta ei mitenkään vastentahtoinenkaan hommeli. Eikä vaadi mahdottomia työpanoksia, silloin tällöin vain sekoitus lapiolla ja kuoriketta pinnalle. Kuoriketta on hyvä käyttää ainakin kesällä niin ei tule kärpäsen toukkia kompostorin kannen sisäpuolelle. Meinaan kokemusta ON. Huolella hoidettu kompostori on hajuton.
Onpahan taas sekin homma hoidettu, eikun pesulle ja koiran kanssa lenkille.....sataa... ei haittaa, otanpa sadetakin ja myöskin saappaat jalkaan, eikun menoksi...

Ei kommentteja: