16.6.2016

Kivikkokukka-alue "kesannolle" sadepäivää odotellessa.

Aikansa kutakin, nyt tuli loppu rikkaruohojen valtausyrityksille. Sammalleimut ovat kauniit kukkiessaan ja viihtyvät kivikkoistutuksissa erittäin hyvin, mutta niin viihtyvät myöskin heinäkasvit joiden kitkeminen on liian työlästä. Alue on "siivottu" perusteellisesti rikkaruohoista niin että koko homma otettiin lapiolla ylös ja kivikkokukkien juurakoista erotettiin rikkaruohojen juuret huolellisesti. Kuinka ollakaan niin muutaman vuoden päästä heinätupsuja alkoi taas ilmestyä ja niitä yritettiin kitkeä juurineen mutta huonolla mewnestyksellä, heinät ottivat vallan ja sammalleimut kukkivat  tänä kesänä niukanlaisesti. Kuvat ovatkin menneiltä vuosilta.
Ennen kukinto oli tiivistä eikä rikkaruohoja nimeksikään.
 "Tartti tehrä jotakin" ! 
Siispä tuumasta toimeen, ensiksi otin muutaman kivikkokukka tupsukan talteen ja istutin ne väliaikaiseen paikkaan odottelemaan seuraavaa kevättä. 
Asettelin koko kivikkoryhmän päälle aluksi mustaa muovia, jolloin multasäkitkin tulivat uusiokäyttöön ja niiden päälle vihreän pressun, minkä löysin mökiltä venevajan kätköistä, toiminut ilmeisesti joskus kauan sitten veneen suojapeittona, nyt uusikäytössä sekin. Kiviä pressun päälle. pitäen sen paikoillaan. 
 
Kasvillisuus pitää nyt suojapeitteen koholla mutta kesän ja syksyn aikana kasvit maatuvat joten keväällä voidaan tehdä uudet istutukset, jotka sisältävät muitakin kasveja kuin sammalleimuja ja muita kivikkokukkia. Valitsen taimet jotka ovat tehokkaampia maanpeittokasveja, vähentäen  rikkaruohojen kitkentä hommia täydellisemmin kuin pienilehtiset kivikkokukat. "Kiviaitakorokepenkki" jää nyt kesannolle.

Sääennusteet lupailivat sateiden alkavan yön aikana, pieni epäilys takaraivossa kastelin kasvimaan kylvökset normaalisti kun pihakaivoissa riittää vettä. Kerrassaan miellyttävä herätys puolen yön aikaan kun vettä tuli taivaan täydeltä, onneksi olin jättänyt ikkunan auki että sain nauttia alkukesän harvinaisesta luonnon äänestä, sateen ropinasta. 
Luontokin jo huusi vettä, kaikki oli niin kuivaa, lehtipuista tippuili lehtiä ja tienvierikasvillisuus nuukahteli. Hyvään aikaan tuli luonnon vettä myöskin viime viikolla istutetuille kasveilleni, sekä kasvi- ja perunamaan taimille. 

Kertakaikkiaan rentouttava päivä rankkasateista huolimatta, lukulampun alla hyvän kirjan seurassa.   

Ei kommentteja: